joi, 6 mai 2010

Bani din cablu

UCMR-ADA a reusit sa securizeze banii din drepturile pentru retransmisia prin cablu, evitand o pierdere foarte mare pentru autori si OGC-uri.

Curtea Constitutionala a admis o exceptie de neconstitutionalitate ridicat de UCMR-ADA in procesul cu operatorii prin cablu, prin care a invalidat art 121 (2) din legea drepturilor de autor. In acea prevedere se spune pe scurt ca nu se platesc drepturi de autor pentru pachetul "must-carry".
Pachetul "must-carry" este alcatuit din posturile de TV care nu trebuie sa lipseasca din programul operatorilor prin cablu, gen TVR, Pro TV, Antenele, Prima, etc.
Aceasta prevedere care a fost pusa in lege la ultima modificare, a fost utilizata de cablisti in incercarea lor de a reduce platile cu aproximativ 90%, pe considerentul ca nu trebuie platit pentru tot ce inseamna must carry.
Fara aceasta exceptie, probabil cablistii ar fi reusit sa obtina reducerea tarifelor, asa incat ar mai fi platit doar sume simbolice. Inutil sa mai spun ca aceasta prevedere era si contra prevederilor legislatie internationale si a tratatelor la care Romania este parte.
Cum a ajuns aceasta prevedere in lege? Raspunsul este simplu: coruptia si complicitatea institutiilor statului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu