luni, 21 aprilie 2014

Ce este un cover

Ati auzit de multe ori termenul de cover, si totusi am constatat ca foarte multe lume, atat din industria muzicala cat si din public, nu stiu ce este un cover, in ce conditii poate fi folosita o piesa muzicala drept cover, etc.

Un cover este o piesa muzicala de succes cantata de alt intrepret, piesa originala sau adaptata (fie ca e vorba de traducerea versurilor sau mici modificari) care este lansata din nou ca atare sau pur si simplu este intrepretata in concert.

Interpretarea de cover-uri este o traditie veche, si nu este nici o rusine pentru un atist sa cante si alte melodii in concert, mai toate marile trupe au intrepretat in concert melodii favorite, spre deliciul fanilor.

In ce conditii ai voie sa folosesti melodia altcuiva?  Coverurile nu sunt prevazute direct in legea dreptului de autor si drepturilor conexe, si contrar unei pareri larg raspandite, nu exista un drept la cover.

In general, cu mici exceptii, marea majoritate a artistilor (ei direct, publisherii care detin drepturi, manageri, etc) permit ca melodiile lor sa fie interpretate de altcineva in concert, fara sa se ceara acordul anterior, cu conditia ca ele sa fie declarate ca si compozitii originale si prin urmare drepturile de autor sa mearga la titularii de drept.



Legea spune ca titularul de drepturi (compozitor, publisher, etc) are dreptul de a permite sau interzice utilizarea operei sale. In cazul coverurilor cutuma spune ca in afara unei interdictii exprese poti interpreta orice melodie vrei tu in concert, cu conditia ca atunci cand completezi declaratia cu operele utilizate sa nu spui ca e melodia ta si sa mentionezi titlul si interpretul original cu mentiunea "cover". Asa titularul incaseaza drepturile de autor iar tu poti canta piesa dupa pofta inimii. O situatie in care toata lumea are de castigat!

Datele problemei se schimba daca vrei sa incluzi piesa pe un suport fizic, CD, DVD, etc. In cazul acesta este nevoie sa iei legatura cu casa de discuri care detine drepturile respective (aici pe langa drepturi de autor intervin si drepturile conexe de producator care se cedeaza de obicei exclusiv), care trebuie sa-ti dea acordul necesar. In caz contrar risti sa fii actionat in judecata si sa platesti daune materiale si morale.

Au fost cazuri in care un artist/titular de drepturi a interzis unei terte persoane sa mai interpreteze piesele care ii apartin in concert, situatia intalnita mai ales in cazul unor fosti membri de trupa care se considera ca ar face concurenta  si ar lua din incasarile din concerte ale trupei/interpretului.

Iti interpreteaza altcineva piesele si vrei sa-l opresti? Este simplu, ajunge o simpla notificare (nu e nevoie nici macar de avocat, mai ales ca sunt foarte putini avocati care se pricep la drepturi de autor in muzica) in care sa-i ceri sa inceteze interpretarea in concerte a pieselor tale. Ajuta si sa strangi dovezi (bilete, inregistrari video, articole in ziare, etc) ale utilizarii, iar in cazul in care utilizarea nu inceteaza, te vor ajuta in instanta.

In cazul acela e bine sa vorbesti cu un avocat, dar ai grija sa aiba habar despre ce vorbeste, pentru ca majoritatea celor care va reprezinta stiu chiar mai putin decat voi despre drepturi de autor :).

In concluzie, cantati ce vrei voi in concerte, declarati-o ca si cover in fisa concertului, dar sa nu va inchipuiti ca piesa respectiva va apartine doar pentru ca nu v-a deranjat nimeni pana la momentul respectiv. Sau ca aveti un drept asupra ei. Nici sa nu va ganditi sa o inregistrati la UCMR-ADA ca si compozitie proprie.

Interpretarea ei in concert nu va da si dreptul sa puneti inregistrarea ei pe Youtube. Dar despre Youtube si muzica pe net intr-un alt articol, intrucat tema merita un articol de sine statator.


19 comentarii:

  1. Si totusi cata putere mai au organismele de control in ziua de azi, cu explozia online-ului, implicit coveruri peste coveruri pe toate platformele asta....

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe Youtube e foarte simplu sa controlezi cover-urile, exista setarile necesare. Totusi nu e treaba organismelor de control gen ORDA sau a OGC-urilor sa controleze asa ceva. E treaba managerilor, impresarilor, etc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O piesă muzicală cu text poate avea mare succes datorita melodiei și este meritul compozitorului, datorita textului și e meritul textierului, datorita interpretului și abia acum e meritul ,,cântărețului"

      Ștergere
  3. Salut! M-as bucura daca m-ai lamuri cu un lucru. Pot sa urc pe Youtube cover-uri sau instrumentale la diverse piese (atat negativele cat si vocea fiind proprii) fara sa incalc drepturile de autor ?
    Daca da, cum ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu fara sa incalcati drepturile de autor, nu puteti. varianta legala este sa obtineti acordul titularului de drepturi.
      ce faceti dvs este o adaptare, care necesita o permisiune speciala

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hai, bre, ni' leshi !Cand s-o duce un coverist mai negru la culoare sa ceară "permisiunea" de la v'un autor, atunci sa vii cu d-astea !!!:))))))))

    RăspundețiȘtergere
  6. Să nu-mi spună cineva că minune sau salam cer cuiva permisiunea pt. o melodie, de la vreun cantautor sau casa de discuri !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara!
    Poate un copil de 10 ani sa participe la un concurs muzical (fara castiguri materiale sau banesti) cu o melodie pentru care nu are drept de autor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. da, daca regulamentul concursului o permite. In general puteti sa interpretati orice piesa doriti, cu exceptia cazului improbabil in care autorul/cel care detine drepturile va interzice expres, in scris. Ce nu puteti sa faci fara acord este sa scoateti un CD/DVD.

      Puteti vedeaa o situatie similara la Vocea Romaniei, unde se intepreteaza tot felul de piese muzicale.
      Cei care detin drepturile sunt in general multumiti cat timp isi iau drepturile de autor de la organizatori

      Ștergere
  8. Dl Turcanu,este considerat cover o melodie interpretata instrumental(muzicuta) si urcata pe youtube sau alt site? Acelasi lucru,pentru suport audio(CD)? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, ceea ce spuneti e un cover. de altfel, youtube va detecteaza imediat

      Ștergere
  9. Stiti cumva cum ar terbui sa procedez,daca doresc sa incarc cateva coveruri la melodii pop internationale,pe cnalul meu de YouTube,pentru a fi totul legal
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. legal vorbind trebuie sa solicitati acordul. pe Youtube depinde de setarile respectivei piese, la unele se poate, la altele nu.
      incercati sa discutati cu persoana/publisherul/casa de discuri care detine drepturile si spuneti ce vreti sa faceti

      Ștergere
  10. Bună ziua! Ce tip de melodie poate canta fetița pe o scenă, la zilele comunei, fără a fi trasă la răspundere de către organele abilitate? Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate sa cante orice, orgnaizatorul trebuie sa raporteze si sa plătească drepturile de autor. Fetita dvs nu va pati nimic :)

      Ștergere
  11. Eu am pus câteva cover uri la mine pe canalul meu de YouTube este o problemă dacă fac cover uri și le pun pe YouTube

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. depinde daca piesa originala e protejata sau nu. Youtube are un sistem automat de protectie. Am avut inclusiv surpriza ca transmisiuni live a unor evenimente sa dispara de pe TY la ceva timp pe motiv de cover. Muzica difuzata la evebimente (legal) nu mai era legala odata ce ajungea pe Youtube.
      Din punct de vedere legal situatia e clara, nu ai dreptul. Dar multi toitulari de drepturi inchid ochii la situatii ca a ta.
      Daca piesele sunt marcate in Youtube ca interzis la cover-uri, or sa-ti dispara in mod automat si vei primi un mesaj cu motivul disparitiei

      Ștergere