vineri, 30 septembrie 2011

iTunes in Romania

Dupa negocieri indelungate si extraordinar de dificile sunt fericit sa va anunt ca Apple a lansat in Romania, si simultan in alte tari din regiune, serviciul de descarcare iTunes.

In afara de piese muzicale Apple va oferi si tonuri de apel si materiale audio-video, filmulete, etc
Serviciul a fost lansat in noaptea de miercuri, iar actele au fost semnat marti in Romania si miercuri in Luxemburg.

A fost una din cele mai grele negocieri din cariera mea juridica, probleme juridice si de sincronizare a doua sisteme de operare complet diferite au fost extrem de greu de depasit. Din fericire a existat foarte multa deschidere atat la UCMR-ADA cat si la Apple si am reusit sa gasim solutii chiar si atunci cand am crezut ca ne impotmolisem definitiv.

Sa speram ca si operatorii de streaming gen Spotify sau Deezer vor veni la noi cat de curand :)

8 comentarii:

  1. Felicitarile mele, un pas foarte important pentru industria muzicala romaneasca!

    RăspundețiȘtergere
  2. Moment istoric pentru industria muzicală românească, felicitări! Poate un pic cam târziu pentru a mai schimba ceva într-o (altă) direcție...

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim, a fost greu dar a meritat.

    Florin, eu cred ca nu e prea tarziu, ir generatia peste 30 care nu se prea impaca oricum la nivel global cu serviciile de streaming va utiliza pt inca multa vreme download-ul.
    O sa incerc sa fac rost de permisiunea de a posta 2 studii de piata Futuresource pe care le-am vazut miercuri la Varsovia savedeti ce tanar e publicul tinta al Spotify si Deezer. La noi astia nu vor da bani cat timp exista torentele.
    De abia astept primele raportari iTunes, peste 5-6 saptamani, sa le vedem traficul.
    Oricum noi stam surprizantor de bine in Europa de Est la muzica digitala. Poate revin cu un articol separat peste cateva zile

    RăspundețiȘtergere
  4. In 5 ani de ultilizator iPhone/iPad am avut primul update folositor la conditiile de utilizare iTunes. Felicitari il asteptam de mult!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar nu înțeleg, Apple a așteptat după România pentru a lansa serviciul în Europa de Est? Pentru că, dat fiind faptul că iTunes a fost lansat imediat după parafarea acordului cu UCMR-ADA, așa s-ar părea. Apropo, va fi și muzică românească în iTunes? Pentru că ce văd eu acum sunt albume foarte vechi. Vor vinde și casele de muzică românești, sau acordul se referă doar la "cei patru granzi" (din care doar doi sunt în România, Universal și EMI).

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu a asteptat dupa Romania, se pare ca data respectiva era data stabilita de lansare in toata regiunea. Daca nu ne-am fi inteles in ultimul moment ar fi picat totul.
    Nu stiu care sunt exact planurile Apple, dar din cat de interesate erau casele de discuri romanesti, foarte probabil veti gasi mult mai mult acolo. Probabil s-a lansat cu ce era disponibil pe moment (dat fiind ca acordul a stat multa vreme in cumpana) si se va adauga pe parcurs. O sa incerc sa aflu mai multe direct de la sursa :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ludwig van Beethoven14 octombrie 2011 la 02:34

    Dinule, nu are legatura cu post-ul, dar de ce nu postezi despre decizia Uniunii Europene de a prelungi Drepturile Artistilor Interpreti si noile clauze incluse?

    RăspundețiȘtergere
  8. Zi-ne despre muzica digitala in Estul Europei. Cum adica Romania sta mai bine? Mai bine la ce ?

    RăspundețiȘtergere