luni, 8 iunie 2015

Cum ne protejam drepturile de autor

Ai compus o melodie (linie melodica, text, aranjamant), ai facut un cover dupa o melodie celebra, ai scris un text (articol, roman, nuvela, poezie, text stintific, etc), esti fotograf si ai o groaza de poze, esti artist plastic, sculptor, pictor?

Toate aceste activitati au in comun aparitia unor drepturilor de proprietate intelectuala numite drepturi de autor. Ce sunt drepturile de autor puteti citi aici

Ca orice drept de proprietate, fructul muncii tale, fie ca este o melodie, un roman, o poezie sau o fotografie, trebuie protejat si trebuie sa poti dovedi ca tu esti autorul sau titularul de drepturi (daca le-ai cumparat).

Legea spune ca opera de creatie intelectuala este protejata de la data crearii ei, chiar si nefinalizata, independent de data aducerii ei la cunostinta publica. Autorul este prezumat a fi cel care o aduce pentru prima data la cunostinta publica. Legea nu spune foarte clar cum pot fi protejate operele, si nici ce mijloace de proba pot fi folosite pentru dovedirea calitatii de autor si ca atare de beneficiar al drepturilor de autor.

Din acest motiv este important sa puteti dovedi calitatea voastra de autori.

In cazul muzicii este mai simplu, pentru ca exista organismele de gestiune colectiva unde va puteti inregistra piesele muzicale. Cea mai proasta idee este sa le tineti la sertar,  Ca o piesa sa fie sigura in sertar ar trebuie sa nu existe nici o persoana in studio sau piesa existe doar pe hartie, iar hartia sa fie in seif. Din practica stiu ca studiourile sunt locuri destul de aglomerate, iar foarte putini mai compun pe hartie. De asemenea exista foarte multe dispozitive care inregistreaza, incepand cu banalul telefon.

Invatati sa va protejati pe voi si munca voastra. O piesa trebuie protejata prin inscrierea la UCMR-ADA imediat ce capata o forma, chiar si nefinalizata, in cazul in care din diverse motive finalizarea melodiei intarzie. Odata cu fisa piesei vi se va solicita si o copie pe suport fizic a ei, plus o dovada a comunicarii publice (este suficient sa o puneti undeva pe net, youtube, etc).

Nu dati o piesa unui client, colaborator sau amic fara ca ea sa fie inregistrata si astfel protejata. Este posibil ca respectiva persoana sa afle ca piesa nu este inregistrata si sa o inregustreze chiar ea. Daca va mai aduceti aminte celebrul caz Dragostea din tei, cel care a ajuns primul si a inregistrat piesa a detinut 100% drepturile de autor. Nu insarcinati pe altcineva sa va inregistreze operele, chiar daca va este producator sau publisher, si aveti o relatie inclusiv contractuala cu ei.

Este usor sa faceti rost de un certificat digital de la UCMR-ADA, si sa va puteti inregistra piesele si online, direct pe site-ul lor. Nu exista o alternativa mai buna la inregistrarea la UCMR-ADA, la aceasta data. Se discuta la Bruxelles despre un registru european, dar deocamdata sunt doar discutii, si situatia nu se va schimba pe termen mediu, cel putin.

Am fost intrebat despre protejarea versurilor unei melodii. Versurile nu pot fi protejate separat la UCMR-ADA, pentru ca UCMR-ADA are ca obiect de activitate pesele muzicale, si nu poate accepta versuri separat fata de muzica. Ca sa se protejeze, textierii pot incheia un contract (de exemplu de comanda, prestari servicii), prin care sa se reglementeze si problema declararii operei muzicale la care ei au scris textul. Daca nu au un contract, atunci practic sunt la mana compozitorilor muzicii si depind de bunavointa lor pentru a primi cota parte din drepturile de autor (de obicei 30%). In showbizul mondial un astfel de contract este ceva banal. Practic putem spune ca o piesa muzicala este o suma de contracte, cel putin din punctul meu de vedere (contract de comanda, contracte de cesiune, contract de trupa, contract de productie, contract de publishing, contracte cesiune drepturi conexe, etc).

In ceea ce priveste pozele, lucrurile stau mai simplu, dar din pacate nu pentru autori (fotografi). Nu exista nici un loc unde puteti sa va inregistrati pozele, si foarte probabil nici nu va exista pe viitor din motive practice. Ca atare cel mai simplu mod de a va proteja pozele este sa nu le dati drumul pe net fara watermark. Ideal ar fi sa le postati pe un site propriu, avand si data publicarii, pentru a avea o dovada in plus ca sunteti autor lor.

Furtul si utilizarea pozelor fara acordul titularilor sau macar fara mentionarea sursei (nu mai vorbesc despre solicitarea anterioara a acordului de utilizare) este ceva banal. Singura solutie este ca atunci cand identificati astfel de situatii sa nu ezitati sa-i notificati sau chiar sa-i actionati in judecata pe cei care va incalca drepturile. Se fura atat de multe poze si pentru ca cei care fac asta stiu ca de obicei nu exista nici o reactie din partea celor care detin drepturile. Evident ca nu are rost sa-l dati in judecata pe cineva care a luat o poza pentru as ilustra un articol (daca macar v-a citat ca sursa), dar nu ezitati sa faceti asta daca persoana respectiva utilizeaza poza in scop comercial.

In pare rau ca nu am nici o solutie magica in cazul pozelor, neexistand o solutie simpla si eficienta ca in cazul pieselor muzicale. Solutia este la voi, depinzand si de modul cum va organizati si protejati.

La operele scrise exista un sistem similar ca la piesele muzicale, intrucat exista un organism de gestiune colectiva, COPYRO. Intrucat este un subiect mai vast si pentru ca am nevoie sa ma documentez mai mult, promit ca voi reveni cu un articol separat, in viitorul apropiat.

Daca aveti intrebari va stau la dispozitie :)
2 comentarii:

 1. De unde pot afla mai multe despre cover-uri? mai exact as vrea sa scriu partituri cu piese pentru copii/elevi dupa cover-uri internationale. Cum pot obtine drepturi si mai apoi copyrights pentru cover-uri? exista ceva legislatie specifica?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. uitati aici http://drepturideautor.blogspot.ro/2014/04/ce-este-un-cover.html
   Este un articol despre subiectul care va intereseaza :)

   Ștergere