joi, 2 februarie 2012

Faţa mai putin vazuta a ACTA

De cateva zile este o adevarata isterie pe net de cand s-a aflat ca Romania a semnat tratatul ACTA. Se vehiculeaza tot felul de informatii, unele adevarate, dar cele mai multe false sau incomplete. Isi dau cu pararea o groaza de oameni care nici macar n-au citit tratatul, dar in schimb au vazut niste clipuri din care au studii juridice si au inteles si despre ce este vorba. Eu am citit tratatul si sunt cateva chestiuni interesante de mentionat. Nu va speriati, nu urmeaza o analiza juridica, ci doar cateva consideratii pe intelesul tuturor.

Mai intai trebuie spus ca ACTA este un tratat international care se negociaza oficial de 4-5 ani si neoficial probabil de mai mult timp. Ca orice tratat international este negociat doar intre guverne. Ca orice tratat international, odata ce forma finala este agreata de toate partile (state), el este semnat si apoi trimis spre ratificare statelor semnatare si devine parte a dreptului intern (in teorie).



Una din prostiile colportate pe net in ultimele zile este ca daca va fi ratificat, vor aparea imediat niste consecinte urate de tot pentru utilizatorul obisnuit de net. Fals, ca sa produca efecte tratatul va trebuie sa fie introdus in legislatia nationala a fiecarui stat semnatar. Iar aici vor aparea tot felul de interpretari in fiecare tara, datorita faptului ca tratatul este formulat destul de larg. De asemenea peste tot este mentionat ca orice transpunere trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind drepturile omului, dreptul la un proces echitabil si viata privata.

Pana la urma ce este asa periculos in ACTA? Singura noutate (va aduc aminte ca file sharingul este ilegal in toate statele civilizate) introdusa de fapt este faptul ca ISP-urilor (internet service provideri), care vor fi obligati sa colaboreze cu pagubitii si sa divulge datele de contact ale unui utilizator suspectat ca a comis o contrafacere sau incalcare a drepturilor de autor si conexe. Altfel spus va fi mai usoara identificarea celor care incalca mai sus pomenitele drepturi.

Oricum ati vazut ca astfel de identificari au avut loc si pana acum, iar unii utilizatori de file sharing s-au pomenit cu dosare penale. Deci nimic asa spectaculos cum se spune prin diverse filmulete de pe net. Au fost si vor mai fi.

De asemenea trebuie sa tineti cont de faptul ca, cu sau fara ACTA tot se vor introduce masuri de reglementare a Internetului, care acum este un haos organizat. Si fara ACTA o sa exista mecanisme si institutii ca HADOPI in Franta, ca cele care vor fi introduse prin legile care sunt in dezbatere in multe tari.

Este faptul ca daca ati citit macar titlul tratatului, ati fi observat ca principalul lui scop este lupta impotriva contrafacerilor, prevederile privind internetul fiind mult mai putin numeroase.

Cu totii stim ca suvoiul imens de marfuri ieftine contrafacute in tari ca India si mai ales China, omoara destule fabrici si produse europene. In privinta asta un acord ca ACTA este extrem de necesar, dar nimeni nu sufla un cuvant in privinta aceasta.

Pana la urma cine are de castigat de pe urma respingerii ACTA? Nu utilizatorii de internet, pentru ca diversele initiative pentru protejarea marcilor si a drepturilor de proprietate intelectuala vor continua. Raspunsul e simplu: China, India si statele care profita de pe urma creativitatii din lumea civilizata. Fara sa dam in paranoia si in teoria conspiratiei, ar fi posibil ca o parte din extrem de numeroasele si bine realizatele materiale anti ACTA care au aparut in ultimele zile, sa aiba ca sursa diverse tari asiatice.

Sa nu-si inchipuie nimeni ca spunand NU ACTA file sharingul va deveni legal. Nimic mai fals ca aceasta! Exista legislatie aplicabila si in momentul acesta (poate nu atat de eficace), iar titularii de drepturi, fie ca sunt industria (muzicala, cinematografica, jocuri sau software) sau asociatiile creatori/titularilor de drepturi vor continua actiunile in protejarea drepturilor lor.

Pana la urma nu ACTA conteaza, ci legislatia nationala care va urma. Se pedaleaza pe o falsa cauza din care nu avem decat de pierdut cu totii.

Parerea mea privind o posibila solutie a pirateriei pe internet ati putut-o citi aici http://drepturideautor.blogspot.com/2010/11/piraterie-pe-internet-o-posibila.html

Din pacate ACTA nu poate fi modificata, ci doar adoptata sau respinsa (caz in care tratatul poate fi renegociat sau chiar abandonat). Ce vreau sa va spun este ca adoptarea ACTA nu va schimba prea mult modul in care utilizam internetul, cel putin pe termen scurt si mediu. Nu trebuie dramatizat si nici intrat in panica.

Dar nu strica sa luati in considerare si servicii deja existente de streaming on-line, la preturi modice, cel putin in cazul filmelor (de muzica inca nu exista in Romania, dar nu va mai dura mult). In tarile civilizate, odata cu aparitia unor alternative cu cost scazut si calitate superioara, pirateria pe internet a scazut destul de mult.
E oara asa ceva posibil si in Romania?

9 comentarii:

  1. De fapt lipsa de transparență ne-a deranjat. Și faptul că reprezentanții Guvernului nu au știut să răspundă la întrebări elementare referitoare la ce scrie în tratat. Clasicele probleme ale statului românesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu prea exista transparenta cand se negocieaza tratat de genul asta. Guvernul roman a fost ca picat din pom, s-a dat ordin de la Bruxelles: semnati si ei s-au conformat. Pun pariu ca nici nu citise nimeni textul :)
    te asteptati la altceva de la ei?

    RăspundețiȘtergere
  3. Chestia asta cu "hai sa nu mai downloadam nimic ever si sa fim baieti cuminti" este retardata, si hai sa-ti explic de ce:
    - nu toata muzica din lume se vinde sau se va vine in Romania, fie fizic fie sub forma de download digital;
    - la fel si la filme;
    - dincolo de faptul de mai sus, foarte multe formatii mici au scos albume in serii limitate, acum foarte multi ani, dupa care au disparut... muzica lor nu se mai gaseste spre cumparare nicaieri... ce fac in acest sens?
    - extrem de multe carti nu se vand in Romania, si sa dai 20 de dolari pe o carte de pe Amazon, plus transport, este stupid; cultura ar trebui sa fie ieftina, nu sa coste 150 de lei o carte.
    - mii de oameni ("persoane fizice") folosesc software precum Adobe Photoshop sau Autodesk Maya in scopuri personale... ca vor sa invete sau ca e pasiunea lor sa faca modelare 3D, cine stie; o licenta pentru Autodesk Maya costa 4.000$... nici nu trebuie sa zic mai multe

    Da, e foarte misto sa fie anti piraterie si sa te crezi superior ca te uiti la filme pe vPlay.ro (care probabil va fi inchis pentru ca eu nu cred ca platesc licente pentru toate filmele pe care le ofera), dar defapt daca nu esti un simplu utilizator al internetului si ai habar cu ce se mananca, si pentru tine Internetul este o biblioteca digitala cu o cantitate imensa de informatie, vezi in ACTA ceva urat care nu ar trebui sa existe vreodata.

    Daca vrea Hollywood sa-i cumpar filmele, probabil ca n-ar trebui sa coste 150 de lei un film, ci 15. Daca Metallica vrea sa-i cumpar albumul, probabil ar trebui sa coste 15 lei in loc de 70. La urma urmei este vorba de un simplu disc de plastic cu un film pe el... 150 de lei este nejustificat.

    Si cel mai tare e ca dupa ce-ti cumperi CD-ul sau DVD-ul, nici macar nu poti sa faci ce vrei cu el... pentru ca iti este interzis sa ii faci o copie digitala (pentru ca poate nu vreau sa bag si sa scot CD-ul din calculator de fiecare dat), si daca nu ma insel este chiar interzis sa il imprumuti cuiva.

    Asa ca, draga autor al articolul, da-te jos de pe calul tau inalt pentru ca nu-ti sta bine acolo. Tu ramai cu vplay si cu muzica de la radio. Noi vrem filmele vechi si bune, si muzica noatra care nu s-a gasit, nu se gaseste si nu se va gasi niciodata pe rafturile magazinelor.

    Semnat,
    Un pirat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ah, si apropo de haosul organizat al internetului...

    Haos de ce? Ca nu exista legi care sa-l ingradeasca? Ca poti sa zici ce vrei cand vrei? Ca poti gasi (aproape) orice informatie in orice moment?

    Este incredibil cat de usor sunt unii dispusi sa-si arunce unii libertatea, crezand ca e nevoie de ordine pe Internet. Internetul nu are nevoie de ordine, are nevoie de libertate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai sters comentariul anterior, draga piratule, dar din fericire eu le primesc pe mail :)
    Si eu as vrea sa conduc un Rolls, sa am un Rolex la mana, o vila in Alpi si alta in Caraibe. In viata iti iei ce-ti permiti, de ce ar fi pe net altfel?
    Dar nu, noua ne place e-comunism: pe net totul e gratis, sau daca nu e gratis platesc altii.
    Netul nu trebuie ingradit, ci doar supus acelorasi constrangeri firesti care au dus la societatea care iti permite tie sa stai la caldura, in siguranta, sa poti naviga linistit pe net :)
    Tu confunzi libertatea cu anarhia

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu l-am sters, am postat 2 unul dupa altul. Poti sa-l aprobi si pe primul, ca nu l-am scris degeaba

    In viata iti iei intradevar ce-ti permiti, dar intotdeauna iti doresti mai mult. Pe internet nu discutam de vile si masini, ci de informatie. Fie ea muzica, film, text, imagini, etc.

    Unora le place sa cunoasca mult mai multe decat "isi permit". Unora nu le place muzica de la radio, unii nu se duc la cinema pentru ca le plac filmele vechi cu zombies, unii nu-si permit sa dea 80 de lei pe o carte, unii nu-si permit software de 3000$, etc.

    Ce spui tu este ca daca nu-ti permiti cele de mai sus, e mai bine sa traiesti in prostie si necunoastere, pentru ca drepturile de autor trebuie respectate... pentru ca saracele corporatii mor de foame (d-aia au filmele incasari de zeci si sute de milioane cand se lanseaza, si d-aia are 50 Cent x case si x masini).

    Acum o sa ma duc sa invat niste Python din cartea pe care am downloadat-o, in timp ce voi asculta niste muzica downloadata.

    Si stii de ce? Pentru ca nici daca imi permiteam nu plateam 70$ pe cartea respectiva, si pentru ca Spectral Network a scos doar 3 albume in editie limitata, care acum se gasesc foarte rar, doar la mana a 2/3/4/x-a, si costa de la 50 de euro in sus.

    http://www.amazon.com/Starting-Out-Python-2nd-Gaddis/dp/0132576376/ref=sr_1_fkmr0_1?s=books&ie=UTF8&qid=1328619149&sr=1-1-fkmr0

    http://www.discogs.com/artist/Spectral+Network

    -Un pirat.

    RăspundețiȘtergere
  7. draga, mergi si explica celor ce for iesi in strada sa-si ceara dreptul la intimitate si dreptul la informatie.
    Acta, in felul in care arata acum da prea multe drepturi producatorilor in defavoarea consumatorilor. De ce as ceda eu din drepturile mele pentru drepturile a 0,001% din populatie? nu multumim. In tara mea e democratie, vox populi, vox dei, all the way, OK?
    Daca moralitatea secolului trecut nu coincide cu moralitatea secolului acesta nu inseamna ca trebuie sa ne proptim in vechile cutume si sa ne sacrificam viitorul.
    A fura si a imprumuta sunt doua lucruri extrem de diferite, a copia nu inseamna a fura, proprietatea intelectuala iti ramane, nu esti deposedat de acel bun, singura problema e ca nu mai poti scoate prea mult profit.
    Adaptati-va sau dispareti.

    RăspundețiȘtergere
  8. nu va suparati, pe calculatorul de pe care ati scris acest post exista vreun soft cu licenta?

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru orice servicii de brevete de inventie,marci,desene,drepturi de autor , recomand Ropatent. Ii puteti gasi aici : www.ropatent.com

    RăspundețiȘtergere