miercuri, 14 iulie 2010

Ce piese difuzeaza radiourile?

Nu prea obisnuiesc sa dau copy-pasturi din presa dar ma gandesc ca poate ati ratat articolul de azi din Adevarul, referitor la cele mai difuzate piese la radiourile romanesti. Informatiile sunt reale iar sura lor este UCMR-ADA.


Lady Gaga, Guess Who si Dan Balan sunt cei mai difuzati solisti la posturile de specialitate in primele trei luni ale anului.  „Bad Romance“ a artistei americane Lady Gaga este cea mai difuzata piesa de la Europa FM si de la UTV. Melodia a fost reluata, la aceste posturi radio de peste 4.200 de ori.

Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturile de Autor (UCMR-ADA) a contorizat cele mai difuzate piese autohtone si internationale de pe patru posturi de radio (Radio 21, Europa FM, Kiss FM si Magic FM) si trei posturi TV muzicale (MTV Romania, Kiss TV si UTV).
Pe Aceeasi Tema


Dan Balan, un moldovean de top

Insa majoritatea pieselor din playlistul postului Magic FM, destinat publicului nostalgic, nu se regasesc in celelalte clasamente. La acest post de radio, cea mai difuzata piesa a fost „Don't Miss Missing You", a Claudiei Pavel, cu 240 de repetari (piesa ocupa locul al noualea in clasamentul Kiss FM, cu 576 de „ascultari").

Cel mai bine plasat artist roman in topurile muzicale este Dan Balan, cu single-ul „Chica Bomb", difuzat de aproximativ 2.800 de ori pe posturile monitorizate. Raperul Guess Who si piesa sa cu conotatii sociale, „Locul potrivit", este al doilea artist roman ca numar de difuzari pe cele sapte posturi media amintite.

Dorian Enache, impresarul lui Laurentiu Mocanu, cunoscut sub numele de scena drept Guess Who, spune ca se astepta la o reactie pozitiva a publicului. „De fiecare data cand trimitem o piesa catre radiouri sau televiziuni credem ca va avea succes. Artistul avea impact in randul fanilor care il cunosteau deja si care au venit in numar de peste 16.000 la concertele din cadrul turneului TU-r", explica Enache.

Playlist dupa testarea pieselor

Piesa „Locul potrivit" este cea mai difuzata la Kiss TV (829 de difuzari), pe locul secund la MTV Romania (534 difuzari) si pe locul al optulea la UTV (595 de difuzari). La Kiss FM a putut fi ascultata de 636 de ori. Incurajat de succesul obtinut, Guess Who mai pregateste doua videoclipuri, ambele cu caracter social. George Zafiu, directorul de programe de la Europa FM, spune ca postul de radio la care lucreaza a fost primul care a alcatuit playlistul in urma testarilor pieselor, iar sistemul lansat atunci este valabil si in prezent.

„Testam periodic si temeinic reactiile ascultatorilor la piesele pe care vrem sa le difuzam si astfel decidem ce intra pe post si ce nu. Astfel, se intampla sa nemultumim unii artisti care nu inteleg inca faptul ca nu-i refuzam din motive personale sau subiective", explica directorul de programe Europa FM. Zafiu precizeaza ca nu are si nu a avut vreodata intentia sa creeze hituri. „Difuzam piese pe care publicul le-a facut deja hituri", subliniaza acesta.

La Europa FM, cea mai difuzata piesa este „Bad Romance", un hit incontestabil, rulat de 316 de ori in perioada ianuarie-martie 2010. Din Top 10 airplay al postului mai fac parte „Obsessed" a lui Mariah Carey, „Fight For This Love" (Cheryl Cole), „Russian Roulette" (Rihanna) si „Fireflies" (Owl City). Alte piese care au mai facut furori la posturile TV muzicale sunt „One", cantata de Jay Ko Feat. Anya, „Tik Tok" de la Ke$ha si „Morning After Dark" a lui Timbaland.

Muzica romaneasca la Kiss FM

Kiss FM este radioul cu cea mai mare concentratie de piese romanesti in Top 10 - mai exact sapte piese - incepand cu melodia „Morena" a lui Tom Boxer, care ocupa locul intai (713 difuzari) si continuand cu piese ale unor artisti romani precum Andreea Banica, Dan Balan si Guess Who. In clasamentul postului Kiss TV mai apar si „Change" (Puya), si „Happy For You" (Liviu Hodor). Aceste doua piese au in jur de 500 de difuzari in perioada ianuarie-martie 2010. In topul Europa FM se regaseste o singura creatie autohtona - „Pas in doi" a formatiei Bere Gratis. „Europa FM difuzeaza cea mai buna muzica din anii '80 pana azi.

Din pacate, artistii romani inca nu se ridica la nivelul repertoriului artistilor straini. Difuzam piese romanesti in masura in care demonstreaza ca sunt la nivelul hiturilor straine", explica George Zafiu. La Radio 21, post din acelasi trust cu Europa FM, raportul dintre piesele straine si cele autohtone este asemanator. Hiturile romanesti prezente sunt „Sexy Love" de la Residence Deejays si „Havana Lover" a lui Morris.
http://www.adevarul.ro/societate/vedete/Muzica_favorita_a_romanilor_0_297570778.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu