vineri, 8 octombrie 2010

Despre publishing - final

N-am crezut ca seria de articole despre publishingul din Romania va starni reactii atat de puternice, dupa cum nici nu-mi inchipuiam ca mai tot publishingul romanesc ma citeste .
As vrea sa precizez unele chestiuni, ca sa fie clar pentru toata lumea.
Nu am nimic cu publishingul si-l consider o institutie foarte importanta si un partener pentru societatile de gestiune colectiva.
Dar nici nu pot trece cu vederea cu multe din practicile din domeniu, unele apuse partial sau total, altele inca prezente. Din pacate despre ele se stie destul de putin si s-a scris putin sau deloc.
Asta nu insemna ca toti publisherii din Romania sunt rai si nici ca as avea ceva cu ei, cum insinua unul din cei care au postat comentarii. Ce am relatat eu sunt practici curente si reale.
De asemenea am vorbit la modul general si nu in special de un publisher anume. Foarte bine ca oamenii sunt active si isi apara punctual de vedere, pentru ca un dialog nu poate decat sa aduca beneficii pentru toata lumea, iar accesul la informatii pentru autori se realizeaza mai usor.
Aici e unul dintre punctele slabe atat pentru OGC-uri, dar si pentru publisheri, comunicarea catre publicul tinta este inca deficitara, sunt putine informatii disponibile.

Cate despre relatia publisherilor cu casele de discuri, legaturile juridice sau de alt fel cu casele de discuri sunt mult mai stranse decat afara si de aici apar multe situatii de conflicte de interese, care nu au darul de a strain incredere in respectivii publisheri. Iar o sa supar pe multa lume, dar e stiut de mai toti care au legaturi in domeniu, ca labelurile de la noi nu au renume foarte bun printre autori si interpreti, din diverse motive carorara le voi dedica mai mult decat 2 randuri la o data ulterioara.

As vrea de asemenea sa salut despartirea activitatilor de label si publishing la Universal Romania, si pacat ca acestui eveniment nu I se face o publicitate mai mare. De asemenea am primit referinte foarte bune despre activitatea in Romania unui case de publishing mari de afara (a scris si aici reprezentatul lor, dar nu-l voi nominaliza), de la o sursa foarte credibila. Este doar un inceput, dar un inceput in directia cea buna. Din pacate nu pot sa spun mai multe, dar poate ca vor alege ei sa-si mediatizeze mai mult actiunile si atunci vom putea discut mai multe pe acest subiect.

Cat despre participarea majorilor in bordul UCMR-ADA. Domnilor, alegerile au fost de fiecare data libere, daca n-ati fost alesi pana acum a cui este vina? Nu ajunge doar sa te prezinti si sa lasi numele firmei pe care o reprezinti sa vorbeasca pentru tine. Odata ce autorii a caror drepturi de autor le-ati cesionat o sa fie multumiti de munca voastra, obtinerea numarului de voturi necesare o sa fie mult mai usor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu