marți, 16 februarie 2010

Cum functioneaza sistemul


Dupa ce am vazut ce sunt si cine sunt organismele de gestiune colectiva din Romania, haideti sa vedem acum cum functioneaza un astfel de organism.

Reteaua
Este necesara o infrastructura care sa acopere teritoriul, intrucat Romania nu se reduce numai la Bucuresti. Pentru asta este nevoie de o retea care sa acopere intreg teritoriul national, cu inspectori colectori in toate orasele mari, cel putin 1 pentru fiecare judet.
Dintre OGC-urile mari UCMR-ADA are 9 inspectorate interjudetene si aproximativ 50 de inspectori, acoperind intreg teritoriul, CREDIDAM si UPFR au fiecare 3-4 inspectori la nivel national, iar restul OGC-urilor fac toata colectarea de la sediul din Bucuresti. Singurele OGC-uri de care s-a auzit in teritoriu sunt UCMR-ADA, CREDIDAM si UPFR, dar doar primul ajunge cu personal la marea majoritate a utilizatorilor, restul trimitand mai mult plangeri penale si notificari de la Bucuresti.
Inspectorii au de obicei un salariu mic si un procent din incasari intre 5-10%, iar cei mai eficienti pot castiga chiar mai bine decat managementul OGC-ului respectiv. Sunt bani bine meritati intrucat munca este infernala, riscurile pentru pielea proprie sunt destul de mari, de la injuraturi si amenintari, pana la agresiuni fizice.

Personalul
Cea mai mare problema de personal este ca absolut toti angajatii trebuie instruiti de la zero, intrucat nu exista alt organism similar in tara, iar diferentele dintre modul de lucru al OGC-urilor este mare. Deci toti cei care sunt angajati trebuie mai intai instruiti si dureaza destul de mult pana pot da un randament ridicat.

Softul
Un soft bun de documentare si repartitie este indispensabil. Softul UCMR-ADA, singurul OGC care dispune de un sistem complet, este elvetian, se numeste COSIS V si utilizeaza la identificarea operelor muzicale baze de date mondiale ce contin milioane de opere muzicale.

Repertoriul
Repertoriul se compune la toate OGC-urile din operele si interpretarile romanesti, iar cele mai mari dispun printr-un sistem de contract de reprezentare internationala pe baza de reciprocitate si de repertoriul international. Cu cat ai repertoriu mai mare cu atat poti negocia tarife mai bune pentru membrii tai. Doar UCMR-ADA, CREDIDAM si UPFR dispun de o reprezentativitate buna la nivel international, restul OGC-urilor avand putine contracte si avand o reprezentare mai mult simbolica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu