vineri, 2 aprilie 2010

Copia privata

N-am mai scris nimic timp de 2 saptamani pentru ca am zacut la pat cu piciorul in ghips, de la o entorsa la handbal si mi-a fost cam greu sa scriu stand cu piciorul in sus. Nici acum nu pot sta mult pe scaun, dar o sa incerc sa scriu cat de mult pot.

Probabil ati auzit macar accidental despre copia privata, cei care sunt titulari de drepturi si iau bani de la organisme de gestiune colectiva ca UCMR-ADA, primesc bani si pentru asa numita copie privata. Ce este pana la urma copia privata? Pentru cei care vor definitia legala completa si toate prevederile legii 8/1996 le vor gasi la art. 107 si urmatoarele din lege.
Pentru cei care vor o explicatie mai accesibila ne-specialistilor in drept o sa incerc sa formulez eu una.
Autorii si toti care detin drepturi de autor si conexe (artisti, interpreti, case de discuri, editori, etc) sufera un prejudiciu din faptul ca publicul poate sa le copieze si  sa le multiplice operele folosind casete, CD-uri, DVD-uri, stick-uri si alte aparate cu memorie interna ca MP3-uri, etc.
De exemplu iti cumperi CD-uri goale (numite popular blancuri) si iti tragi de pe net sau de la un prieten muzica si filme la gramada, fara sa platesti decat pentru blancuri si pentru aparatul pe care le asculti. Cum titularii de drepturi nu castiga nimic de pe urma utilizarii operelor si cum nu poti, fara sa risti o revolutie, sa interzici blancuri si mp3-urile, s-a gasit un mecanism legal prin care un procent din costul acelor suporturi si aparate care permit copierea de lucrari protejate care pot fi utilizate in acest scop sa ajunga la cei prejudiciati (asa-numita remuneratie compensatorie).
Tarifele sunt in momentul asta foarte mici, intrucat lobby-ul industriei (stiti voi ce inseamna asta in Romania) a reusit sa le scada in 2005 foarte mult si anume:
- 0,5% pentru aparate (audio recorder, minidisk, dvd player, mp3, DVD si CD player si writer)
- 3% pentru suporturi (casete, CD (si de date), DVD, casete VHS).
Mai exista un tarif si pentru hartia de copiator perceput de COPYRO, la acelasi nivel.
In viitor aici va intra si PC-ul pentru ca calculatorul este cel mai important instrument de copiere si stocare. Deja in UE au inceput sa apara precedente favorabile, dupa ce societatea de gestiune colectiva GEMA a reusit sa castige un proces foarte important care ii da dreptul la un tarif aplicat vanzarii de calculatoare.

Veti spune ca pe acele suporturi si aparate sunt si opere legale, nu doar copii pirat. Da, asa este, doar ca studiile arata ca majoritatea muzicii si filmelor folosite de marele public au surse ilegale. Pana nu se va gasi o solutie tehnica sau legala aplicabila in practica, copia privata este singurul mecanism capabil sa reduca pierderile suferite de titularii de drepturi.

In Romania, copia privata este colectata de un colector unic desemnat de OGC-uri si anume OGC-ul care reprezinta drepturile industriei fonogramelor, UPFR.

Un comentariu: