joi, 18 martie 2010

Cum se stabileste un tarif

Daca ati avut curiozitatea sa va uitati la tarifele de pe site-ul unui OGC, sa zicem UCMR-ADA, poate v-ati intrebat cum se stabileste un tarif. Suprinzator sau nu, tariful nu este stabilit de stat, de ORDA sau de cineva din afara. Tariful este stabilit prin negociere intre autori, prin OGC-ul (organismul de gestiune colectiva) care ii reprezinta si utilizatori, reprezentati atat de asociatiile patronale cat si de cei mai mari utilizatori din acea categorie.
Toata procedura este descrisa amanuntit in legea dreptului de autor, legea 8/1996 cu toate modificarile ulterioare, dar voi incerca sa redau aici o varianta mai pe intelesul fiecaruia.
Ca sa obtina un tarif, un OGC trebuie sa adreseze ORDA o cerere de deschidere a procedurii de negociere, la care sa ataseze un proiect de metodologie (metodologia este documentul prin care se stabileste tariful, baza de calcul, procedura de autorizare, etc) si lista cu asociatiile utilizatorilor si a primilor 3 utilizatori, luati dupa cifra de afaceri in domeniu. Daca e vorba de televiziune si radio, automat participa si radioul si televiziunea publica.
ORDA apoi va emite decizia de incepere a negocierii, iar cele 2 parti au 30 de zile in care sa cada de acord asupra formei metodologiei, si mai ales asupra tarifului. De obicei nu se inteleg si trebuie declansata procedura de arbitraj.
Daca se inteleg, metodologia adoptata va fi publicata de ORDA in Monitorul Oficial si capata putere de lege, urmand a fi aplicata la toti utilizatorii din domeniu, indiferent daca au participat la negociere sau nu.
Daca nu se inteleg in termenul de 30 de zile, urmeaza sa informeze ORDA care va intia procedura de arbitraj. In acest scop exista un corp de arbitri pe langa ORDA, numiti prin Hotarare de Guvern, compus din specialisti in drept (avocati, profesori universitari, juristi).
ORDA va numi 5 arbitri titulari si 3 supleanti, care primesc un onorariu destul de maricel, si care au la dispozitie 30 de zile ca sa depuna la ORDA forma finala a metodologiei.
In timpul asta se desfasoara un fel de proces accelerat, se aduc si se combat probe (acte, practica internationala, studii, etc), se tin pledoarii, iar la final arbitrii delibereaza si depun la ORDA metodologia care urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial, dupa care va intra in vigoare.
Impotriva deciziei arbitrilor este o singura cale de atac, si anume se poate face apel la Curtea de Apel Bucuresti, a carei sentinta este definitiva.
Arbitrii si Curtea de Apel sunt capabili de surprize mari, atat negative cat si pozitive, nu de multe ori deciziile lor nemultmind ambele parti.
Toate tarifele pe care le vedeti afisate pe site-urile OGC-urilor au fost stabilite in felul asta, iar daca unele din organismele de gestiune colectiva nu au un tarif, sa zicem pe internet, este din cauza ca nu au urmat pana la capat procedura descrisa mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu