luni, 8 noiembrie 2010

Intoarcerea acasa


In ultimul an multi compozitori care semnasera cu alte OGC-uri straine se intorc la UCMR-ADA nemultumititi de banii pe care i-au primit de la aceste OGC-uri.

In ultimii ani au fost un numar (cateva zeci) de compozitori care au plecat de la UCMR-ADA si au devenit membrii la GEMA (Germania) PRS for Music (Marea Britanie) SACEM (Franta) sau la cele americane (ASCAP si BMI mai ales). Aceste societati de gestiune colectiva reprezinta probabil elita OGC-urilor, fiind cu siguranta cele mai mari.
Dar oamenii in cauza au avut marea surpriza ca sumele pe care le-au primit sa fie mai mici decat cele primate de la UCMR-ADA, motiv de scandal si mare suparare.
Mergand pe urma banilor si sacrificand multi timp si nervi au aflat pana la urma cauzele. Pe scurt, la unele din societatile mari exista mai multe retineri decat la UCMR-ADA, atat ca si comision administrativ, cat si fond social-cultural (la GEMA exista si o retinere speciala pt pensie). Mai departe, sistemul de distributie ii avantajeaza pe autorii autohtoni, pentru ca nu se practica o distributie bazata 100% pe play-listuri care sa ocupe intreaga perioada raportata, ci se lucreaza prin sondaj, fiind luate anumite zile dintr-o luna, deci se lucreaza prin sondaj. Acest sistem a fost adoptat din cauza cantitatii foarte mare de informatii care trebuie prelucrate.
Din pacate, daca nu ai piese in mod constant exista riscul sa nu nimeresti acest periode de sondaj si ca atare sa nu primesti bani.
De asemenea acesti autori au facut greseala sa nu pastreze apartenenta la UCMR-ADA macar pentru teritoriul Romaniei, asa incat plateau un comision administrativ dublat in mod inutil si primeau banii colectati de UCMR-ADA in medie cam la 1 an de la distributia efectuata in Romania pentru membrii UCMR-ADA.
Iata ca nu intodeauna in Vest cainii alearga cu covrigi in coada :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu