vineri, 12 noiembrie 2010

Legea privind 40% muzica romaneasca - ce aduce nou

Ce va aduce nou legea aceasta daca va fi adoptata?

Nu va insemna o crestere a sumelor platite de radiouri si televiziuni (entitatile care vor cadea sub incidenta legii), orice eventuala crestere sau scadere a sumelor platite de radiodifuzori urmand sa aiba alte cauze.
Pentru autorii si titulari de drepturi romani va aduce mai multi bani. La momentul acest cam in fiecare an 60-70% din sume iau drumul strainatatii, din cauza ca radiodifuzorii, si mai ales televizunile, utilzeaza foarte multa muzica straine.
Radiourile nu vor avea in general mari probleme, pentru ca cele mai multe deja folosesc multa muzica romaneasca. Probleme vor avea cele axate pe pop-rock unde oferta romaneasca este destul de subtire. Dar nu de aici vin cei mai multi bani, ci de la televiziuni.
In ceea ce priveste drepturile de autor televizunile produc cei mai multi bani. Pe playlisturile de la televiziuni se impart si banii din cablu si o parte din fondul comun. Asta pe langa banii proveniti direct de la televizuni, care sunt oricum destul de multi.
Televeziunile utilizeaza foarte multa muzica straina peentru ca marea majoritate a filmelor sunt straine, si exista de asemenea si reclame venite de afara, promo-uri, semnale, etc.
Daca in ceea ce priveste filmele nu prea exista solutii, in ceea ce priveste reclamele, televiziunile vor fi obligate sa difuzeze reclame continand muzica romaneasca. De aici vor aparea multe oportunitati pentru creatorii romani si pentru publisherii care au muzica romaneasca in repertoriu.
Deocamdata e prematur sa speculam cum va arata legea si despre alte efecte, intrucat probabil in Senat va mai fi modificata. Este interesant de vazut si cum va fi pusa in aplicare. In Vest au fost instituite amenzi foarte mari, care au "convins" radiodifuzorii sa respecte prevederile legii.
Ramane de vazut cand isi vor face timp domnii senatori pentru a discuta legea si ce modificari ii vor aduce, pentru ca ma astept si ca lobbyul televiziunilor sa fie foarte activ.
Traim timpuri interesante :)

7 comentarii:

  1. Nu ca n-ar fi absolut tampita legea, dar interpretarea ei e si mai aiurea. daca vor cu adevarat sa sprijine muzica romaneasca, cred ca legea ar trebui sa se refere strict la melodiile care apar (live sau clipuri), nu la cele din filme sau reclame.

    iar la partea cu reclamele... pai tu iti inchipui ca publicitarii vor baga melodii romanesti in reclame ca sa iasa procentul? oamenii dau banul sa apara ceea ce au ei chef sa promoveze, iar daca lor li se pare ca u2 le transmite cel mai bine mesajul prefera sa puna de o campanie de shut down a legii decat sa faca reclame cu moculescu

    dream on. o sa muriti cu ei de gat, dar n-o sa obtineti nimic

    RăspundețiȘtergere
  2. Legea se va referi la muzica in general, asa cum o face so legea dreptului de autor si cum o fac toate legile de profil din lume. Nu se face diferenta si nici n-ar fi normal.

    De ce crezi ca publicitarii vor avea un cuvant de spus? Ei sunt simpli executanti, iar clientilor lor le va conveni sa ia muzica mai ieftina din Romania. Aici vor face jocul in primul rand televiziunile si apoi marii clienti din publicitate. Publicitarii vor juca dupa cum li se va canta.
    Stai sa vedem cum va arata legea si daca va avea muschi :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand ma refeream la publicitari, includeam si clientii aici. Daca tu crezi ca va veni Coca Cola si-si va schimba melodiile de pe piese ca sa bage autori romani, te inseli...

    Oricum, discutia e inutila, avand in vedere faptul ca in proiectul de lege pe care l-ai pus chiar aici pe blog scrie clar: "cu excepţia timpului consacrat informaţiilor, manifestărilor sportive, jocurilor, publicităţii". Deci nu se schimba nimic din punctul asta de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu va intreba nimeni Coca Cola daca e de acord sau nu. Ei trebuie sa respecte regulile si legile existente intr-o atara anuma. prin contractul pe care agentia lor il incheie cu televizunea isi asuma orice riscuri legate de clipul respectiv si va trebuie sa suporte daunele pe care televizuna le va suferi ca urmare a nerespectarii prevederilor legale.
    Televizunile vor avea tot interesul ca sa poata da in continuare filme straine (care le aduc audienta) si sa-si dilueze cota de muzica straina prin folosirea de muzica romaneasca.
    De aceea nici nu cred ca va ramane in forma de acum. Sa nu uitam ca discutam despre un proiect care in mod sigur nu va iesi fara cateva amendamente din Senat.

    RăspundețiȘtergere
  5. man, care parte din "publicitatea e exclusa din aceste reglementari" n-ai inteles?

    RăspundețiȘtergere
  6. Am remarcat la unii realizatori de radio de la noi infatuarea programelor de "calitate" pe care cica le-ar face ei. Si ca legea asta cu 40% muzica romaneasca va aduce prejudicii de calitate emisiunilor radiofonice. In primul rand, programele de radio sunt si asa penibile, referindu-ma atat la comentariile si glumele insipide ale realizatorilor, cat si la portofoliul muzical redus. Auzi aceeasi melodie difuzata de mai multe ori intr-o zi. Ma refer la melodii straine, ca astea abunda la noi acum. Multe din ele de o calitate execrabila. Deci, de unde pana unde ideea ca noua lege va strica programele? Repet, ele sunt deja stricate. Nu muzica e problema posturilor noastre de radio - ca ar fi romaneasca sau straina. Problema e la realizatorii si directorii muzicali. E timpul pentru competenta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut Dinu,

    Din cate stiu, in acest moment muzica scrisa de/cu autori romani si difuzata pe marile radiouri este oricum aproape de 40%. Vara se apropie si de 50%. Corecteaza-ma daca gresesc dar eu asta vad in Nielsen. Sigur, legea adoptata tacit este un pas inainte. Dar nu putem compara aceasta lege cu cea din Franta. Legea din Franta nu impune un anume procent de muzica realizat de autori francezi. Ci impune ca un anumit procent din pusa in aer de radiodifuzori sa fie in limba franceza.

    Legea din Franta este una de protejare a identitatii nationale. Din acelasi pachet mai face parte si ordonanta prin care s-au scos in afara limbii franceze neologismele provenite din engleza (pick-up, CD, radio, computer, etc).

    In cazul legii recent adoptate la noi, chiar daca autorii vor fi romani, muzica va fi tot in engleza. Apararea identitatii lingvistice este o reala problema in Romania pentru ca s-a ajuns la situatia in care majoritatea populatiei nu mai vorbeste corect gramatical si foloseste un set lingvistic extrem de redus.

    RăspundețiȘtergere