vineri, 25 februarie 2011

Dreptul de autor nu este o taxa


Din cauza unuei lipse de informatii si a unei minime culture juridice, foarte multi oameni cred ca dreptul de autor este doar o alta tax ape care trebuie sa o plateasca.


Foarte multi oameni suna la UCMR-ADA ca sa intrebe cat costa taxa pentru drepturile de autor pentru o categories au alta. Eu cel putin am ragsuit explicand ca drepturile de autor nu sunt o taxa ci un drept patrimonial pentru care ei au nevoie sa achite un tariff pentru a putea utiliza in mod legal muzica.
Ca sa fie mai usor de inteles, muzica este un bun patrimonial care este intrebuintat de mai mult de o singura data si care aduce valoare altor activitati (televiziune, radio, cinema, baruri, internet, etc).

Cand incepeti o afacere in care muzica e o necesitate, este bine sa luati in calcul si ca muzica utilizata trebuie platita, la fel cum platiti mobila, consumabilele, calculatoarele, etc.
Pentru compozitori aceste drepturi sunt singurul veni cert, iar banii astia le tin loc de salariu de cele mai multe ori.

Ar fi nevoie de o campanie de educatie la nivel nationa cu privire la drepturile de autor in special, dar si mai larg in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala in general.
E clar ca statul nu va face nimic, asa ca initiative ar trebui sa vina de la noi

7 comentarii:

  1. Cum ai vedea o initiativa de genul asta? Un curs in scoli, la educatie civica?

    RăspundețiȘtergere
  2. O combinatie din toate (scoala, campanii in mass media, brosuri, situri, etc), dar obligatoriu inceput cu cei mici. Evident ca nu o sa prinda la toti, dar macar o parte poti fi influentati pozitiv.
    Si in mod sigur alternative de muzica ieftina legala, dar la preturi accesibile.
    Educatie, prevenire si muzica buna :)

    O sa revin cat de curand la subiectul asta, cand sper ca o sa pot starni o discutie cat mai constructiva

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai ai putea sa faci ce fac si eu, sa scrii despre asta si sa o raspandesti cat de mult poti (facebook, twitter, mail, etc). Este un inceput :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Salutare! Am si eu o mica intrebare! Vreau sa realizez o emisiune la un post local de televiziune, o emisiune muzicala, un top 10 saptamanal! Bun, incepand cu inceputul trebuie sa platesc drepturile de autor, ei bine m-ar interesa sa stiu cat costa aceste drepturi de autor, si daca sunt mai multe categorii. Mentionez ca vor fi difuzate 10-15 videoclipuri o data pe saptamana, deci de 4 ori pe luna! Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu va costa nimic pe dvs, postul de televiziune are autorizatie cate include si asa ceva. Obligatia dvs, care presuspun ca este si in contractul de munca/colaborare cu emisiunea, este sa raportati operele muzicale utilizate. dar de plata nu aveti nimic

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie unul mi-ar conveni ca toate rahaturile de radiouri si de site-uri care n-arata a radio sau a site,sa dispara sa fie sterse si interzise.Am un post de radio si un site care as dori sa le autorizez,dar numai in momentul in care se vor lua masurile de a disparea toti cocalarii cu radiourile lor de 2 bani.Poate asa din cati suntem noi care intradevar dam culoare radiourilor si site-uriolor,vom avea ocazia sa fim "bagati" in seama de vizitatori.Pana atunci n-am de ce eu sa fiu mai prost sa platesc drepturile de autor daca sunt infranat de rahatele de site-uri si radiouri care n-au habar una cu alta.Uitati-va pe xat cati sunt.Nu mai vorbim de emisiile lor care sunt jalnice.

    RăspundețiȘtergere