marți, 8 februarie 2011

4 milioane de descarcari legale in ultimii 3 ani

Am avut ocazia sa fac niste verificari cu ocazia MIDEM-ului si la solicitarea unui partnere extern, am incercat sa numaram cate descarcari legale autorizat UCMR-ADA in ultimii 3 ani. Nu am reusit sa le centralizam pe toate, intrucat ne lipssc niste date in format electronic, dar extrapoland, avem cam 4 milioane de descarcari, atat internet, ringtonuri si ring back tonuri, autorizate si cu drepturile de autor platite. Exprimat in bani ar fi cam 1.710.000 lei, aici incluzand si o anumita suma pentru streaming.
Cei mai mari utilizatori, si singurii semnificativi sunt cei 3 giganti de telefonie mobila, Vodafone, Orange si Cosmote. Din pacate independentii din primul val (2005-2007) sunt intr-un regres mare si daca se mentine ritmul actual de scadere, vor disparea intr-un an sau dou, cel mult. Exista si noi veniti, dar deocamdata sunt mici si timizi.
Ma asteptam la mai mult de la casele de discuri, dar ele abia acum incep sa intre in legalitate sau sunt inca incremenite in era pre-digitala. Si ne mai miram ca pirateria este in floare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu