marți, 2 februarie 2010

Ce sunt dreptul de autor si drepturile conexe

Dreptul de autor este un drept recunoscut de lege unui creator (compozitor, textier, aranjor, regizor, scenarist, scriitor, etc) de a controla si dispune dupa cum crede de cuvinta de opera sa. In multe aspecte este similar cu dreptul de proprietate asupra unui cladiri, sa zicem, cu unele diferente semnificative. Diferenta cea mai semnificativa consta in faptul ca pe langa dreptul patrimonial recunoscut (adica dreptul de as exploata creatia, de ao vinde, inchiria, etc) legea recunoaste si o serie de drepturi moral, cel mai important fiind cel de a fi recunoscut ca autor al operei in cauza. Daca de drepturile patrimoniale puteti sa scapti prin vanzare sau orice alta modalitate legala, drepturile morale nu pot fi vandute sau instrainate in vreun fel.

Cam la fel stau lucrurile si cu dreptul conex, care este un drept recunoscut de lege pentru interpretii unei opere, cum ar fi cantareti, dansatori, actori, etc. Legea considera ca si ei isi aduc o contributie importanta si le recunoaste un drept patrimonial si un drept moral.

In practica dreptul conex valoreaza mai putin ca dreptul de autor, iar sumele care se colecteaza de catre organismele de gestiune din domeniul drepturilor de autor sunt mai intotdeauna (mult) mai mari decat cele din domeniul drepturilor conexe. Dar la organismele de gestiune colectiva (OGC-uri) o sa revin cu alta ocazia pentru ca e un subiect vast si foarte interesant.

Legea recunoaste autorului dreptul de a permite sau interzice (citat din lege):
-a) reproducerea operei;
-b) distribuirea operei;
-c) importul în vederea comercializii a copiilor realizate cu consimtamantul autorului;
-d) inchirierea operei;
-e) imprumutul operei;
-f) comunicarea publica, directa sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispozitia publicului, astfel incat sa poate fi accesata in orice loc si moment ales, in mod individual, de catre public;
-g) radiodifuzarea operei;
-h) retransmiterea prin cablu a operei;
-i) realizarea de opere derivate.
Acestea sunt drepturile (patrimimoniale) pe care legea i le recunoaste autorului. Mai exista unele exceptii, dar nu de amploare.

La aceste drepturi sa le zicem de proprietate, se adauga drepturile morale, asa cum le recunoaste legea:
-a) dreptul de a decide daca si cand opera va fi adusa la cunostinta publicului;
-b) dreptul de a fi recunoscut ca autor
-c) dreptul de a decide sub ce nume va fi adusa la cunostinta publicului;
-d) dreptul de ai fi respectata integritatea operei si de a se opune oricarei modificari;
e) dreptul de a retracta opera, cu despagubirea celor care detin dreptul de utilizare, daca este cazul.

In mare cam asta sunt drepturile de autor. Imi cer scuze daca n-am reusit sa fac postarea mai ne-juridica :)

87 de comentarii:

  1. Eu sunt ardelean, deci e firesc sa am probleme cu picatul fisei. Plateste Fulgerul Bragadiru ceva fostilor Beatlesi sau urmasilor lor pentru imnul asa-zisei Poli pe muzica de la "Yellow Submarine"? Dar cei de la Celtic si LFC pt. "You'll Never Walk Alone"? Si exemplele pot continua. Ca sa ajung unde ma doare... Daca trupa X sau Y inregistreaza intr-un studio "Andrii Popa" cu versurile noastre ("In orasul de sub Tampa...", iar acel cantec va deveni imn oficial al lui FC Brasov, legea ce spune, ca trebuie sa-i platim lui Baniciu, compozitorului melodiei, drepturi de autor? Ma refer strict la aspectul legal, nu la "moralitate". Eu am pus ghilimele, dar mergea si fara...

    RăspundețiȘtergere
  2. Teoretic n-ai voie sa folosesti o melodie si si mai rau, sa o modifici fara acordul celui care detine drepturile. Nu poti sa inregistrezi in studiou fara acordul proprietarylui melodiei.
    Nu stiu situatia de la Liverpool si Celtic, dar banuiesc ca exista un aranjament, un acord, ceva.
    De exemplu la noi Socaciu si Paunescu iau bani din difuzarea imnului Rapidului. Asta pt ce se dizuzeaza pe stadion, nu pt ce canta suporterii :)
    In cazul Steagului, trebuie sa avem acordul lui Baniciu, inainte sa facem ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://drepturideautor.blogspot.ro/2014/04/ce-este-un-cover.html

      Ștergere
  3. Sincer, nu cred ca e vorba de nici un aranjament intre Celtic si LFC si compozitorul / compozitorii acelui musical. Iar Paul, Ringo si urmasii lui John Lennon si ai lui George Harrison sa primeasca de la Iancu via Rafo Onesti bani pt. "Zi cu soare, fara soare", adica "Yellow Submarine" cu versuri romanesti, sa fim seriosi...:)

    Ce riscam, un proces? Posibil. Merita riscul! Hai ca te combat exact acolo unde scoala ta profesionala te-a educat sa fii al nabii de bun, Dinule!:)) A mea, cu Mihai, Stefan, Corvine si ailalti din manualul de clasa a V-a nu ma baga decat in origini, eventual, nu in dileme.:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sincer nu stiu exact care e situatia din insula, dar la cum sunt asezate lucrurile acolo sigur exista vreun aranjament, ceva. Posibil sa fie ceva fara bani.
    In Romania, decoamdata doar Rapidul a fost executat silit pt muzica de pe stadion, restul ori platesc, ori inspectorii locali nu-si fac treaba.
    Riscam un proces doar daca ne apucam sa imprimam cantecul pe vreun suport. Pt cantat in tribune nu-i nici o problema :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna,

    Am si eu o intrebare- unde ma inregistrez pentru drept de autor? la registrul comertului? eu sunt PFA, iar acum vreau sa ma inregistrez si pentru drepturi de autor. Am scris o carte si vreau sa o vand pentru inceput ca ebook si apoi tiparita. Poti sa-mi dai te rog niste sfaturi legate de drepturile de autor-ebook?
    Multumesc anticipat.

    Elena

    RăspundețiȘtergere
  6. Hello
    Nu, la COPYRO (www.copyro.ro) organismul de gestiune colectiva car se ocupa de opere scrise. Ca o publici ca e-book sau in forma tiparita nu conteaza la inscriere. Am scris si despre COPYRO la seria de articole dedicate OGC-urilor.
    Acolo te inscri ca autor, deici nu cu PFA-ul. Asta ar fi primul pas, si cel mai important. Apoi ei iti vor gestiona drepturile de autor si vor colecta banii care ti se cuvin de la utilizatori (editura, distribuitor, etc).
    Daca mai ai intrebari iti stau la dispozitie)

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc mult pentru raspuns si ajutor. Am vazut ce ai scris despre copyro (nu prea incurajator :) si am intrat si pe site. NU m-am lamurit cum ma inscriu, nu am gasit nici contact pe site.
    In legatura cu gestionarea banilor - eu am de gand sa imi promovez cartea singura, nu neaparat printr-o editura, ci pe internet, pe o pagina web. In cazul asta, de ce sa imi gestioneze ei banii?

    RăspundețiȘtergere
  8. In primul rand pt ca nu ai nimic d pierdut. Gestiunea colectiva a aparut pt ca un autor nu poate in mod practic sa-si gestioneze singur drepturile, dat fiind diversificarea tipurilor de utilizare.
    Ei au accesul prin lege la bani din cablu, copie privata, radio-tv, prin tarife colective stabilite pentru toate OGC-urile. Adica niste bani care pot sa-ti vina fara mare efort. Teoretic cel putin.
    Ca sa te inscrii trebuie sa mergi la sediul lor.
    Eu iti doresc multa bafta :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Am un ebook reader. Digitalizez una din cartile din biblioteca mea personala pentru a o citi pe dispozitiv. Incalc legea copyright-ului?
    Mai departe; dau respectiva carte unui prieten care se afla in aceasi situatie cu mine (are cartea pe hirtie in biblioteca, cumparata de la librarie). E ok sau comit/comitem o ilegalitate?

    RăspundețiȘtergere
  10. Cat timp nu va apucati sa-l vindeti sau sa-l raspanditi pe internet (de ex pe torrente) este ok si nu veti avea probleme. Legea permite astfel de actiuni cat timp utilizarea lor ramane in cadrul familiei si al cercului dvs de prieteni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut aceasi întrebare am reviste vechi pe care le vreau pune pagina mea din rețeaua de socializare este un delict acest lucru sau pot s-o fac ??????

      Ștergere
  11. Sal!Am ji eu o nelamurire daca se poate.Am cateva poezii scrise de mine doar pe foaie,inca nu sunt publicate decat pe un site si as vrea sa le public.Care sunt pasii pe care trbuie sa-i urmez?
    Sau daca as dori sa-mi vand poeziile cui as putea si in ce consta acest lucru?care sunt drepturile dar si obligatiile mele?Multumesc anticipat!mihai

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu e chiar asa simplu din pacate. Ori gasesti un editor care sa-ti publice poeziile sau sa-ti asumi riscul financiar de a le publica in regie proprie, cu costurile aferente. In ambele ipostaze nu te astepta la un castig financiar, in Romania doar cativa scriitori traind din scris. Pentru majoritatea scrisul e un hobby.
    Drepturile tale sunt in principal cele de a dispune si de autoriza reproducerea si utilizarea operelor tale. Obligatii vei avea can vei semna un contract cu un editor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna!
    Am cateva cantece populare f. vechi, pe care le cant pe scene la div. ocazii. Le-am facut orchestratie si le-am pus pe CD. Daca vreau sa-l vand cum procedez (pas cu pas ) cu dr. de autor.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua!

    Sunt actor si apar intr- o serie de reclame tv fff des. Organismul care se ocupa de drepturile actorilor se numeste Credidam. Intrebarea mea este: Legal ei nu ar trebui sa plateasca de fiecare data cand reclama se difuzeaza? Pentru 7 reclame difuzate de a lungul a 1 an si jumatate , ei au platit o data 30 mil si a doua oara 20 mil. Nu este f ptuin, tinand cont ca pe post reclamele se difuzeaza zilnic, cate 2 luni un spot, apoi altul si tot asa? Contractele mele cu agentia care afce reclamele, nu prevad credarea de drepturi conexe, cu alte cuvinte nu am cedat aceste drepturi pt a fi platit de Credidam. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua!

    Eu am cateva idei de inventii si inovatii dar nu sunt interesat in realizarea concreta in vederea obtinerii brevetelor. Exista vreo posibilitate legala de a publica ideile si a le proteja astfel incat cel care doreste sa realizeze produsul sa fie obligat sa-mi plateasca pentru idee?

    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  16. Salut

    Legea dreptului de autor spune la art 9 ca ideile si concetele ca atare nu beneficiaza de protectia dreptului de autor http://ucmr-ada.ro/legislatie.php
    Deci ca sa beneficiezi de protectie trebuie sa o dezvolti asa incat sa poti obtine un brevet de la OSIM www.osim.ro.
    Doar in stadiu de idee nu poti beneficia de o protectie legala.

    RăspundețiȘtergere
  17. sunt realizator la tvr, emisiunea pe care o realizez si pentru care am cedat drepturile de autor SRTV mai am permisiunea s-o postez inregistrata acasa, cu sigla tvr pe imagine, pe blogul personal?
    trebuie sa platesc sau o pot face cum altii au facut-o sub anonimat? dar daca altul posteaza o emisiune mai veche pe blogul meu, cine plateste?

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu sunt angajata nicaieri, am scris o carte asa cum ati spus, din pasiune, am tiparit-o (in regie proprie, am sustinut intregul cost). Ce pasi ar trebui sa fac dpdv legal, care ar fi cea mai simpla si mai necostisitoare abordare.
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  19. N-as putea sa va spun care ar fi cea mai ieftina varianta, probabil cea in care gasiti o editura care sa va publice pe cheltuiala lor cartea.
    Ceea ce va pot sfatui eu este sa incercati sa va protejati textul la Copyro.

    RăspundețiȘtergere
  20. buna ziua; sunt producator de muzica electronica-ambientala; as avea doua intrebari la care daca pot sa Va rog sa raspundeti daca V-ati intalnit cu aceste lucruri pana acum: 1. dupa ce ma inregistrez la Orda (cred ca acolo trebuie nu?...) si primesc hologramele respective, am dreptul de a-mi vinde personal Cd-urile produse de mine (coperta, ambalaj, tot...), sau trebuie sa platesc vreun impozit din banii respectivi pe cd-uri? - sau doar un studio are dreptul sa-mi vanda cd-urile... 2. ce sanse de eventual succes am privind piata din romania cu muzica gen electronica-ambientala (stil Enigma, Vangelis, etc.)? ma refer aici la publicarea ei in radiouri, inregistrare in studio, concerte... - deci intreb de fapt daca acest gen de muzica daca este cautat in romania, sau doar manele si romanian pop... si daca da, unde sa incep si care ar fi pasii de facut? Va multumesc mult; cu respect, Jnani

    RăspundețiȘtergere
  21. Am scris un manual pentru liceu, am gasit tipografie sa il tipareasca, nu am gasit editura sa il vanda, de aceea il voi promova si vinde eu pe internet. Sunt persoana fizica neautorizata in vre-un fel si ma intreb ce datorii voi avea la stat, ce formular trebuie sa completez si daca pot sa declar veniturile din vanzarea manualului dupa ce am scazut costurile cu tipografia. Nu voi avea contract de cesiune ptr. ca le vand eu. Bineinteles ca nu stiu cate manuale voi vinde, nici cat timp va dura activitatea aceasta - daca nu obtin venituri voi renunta sa mai scriu manuale.

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna ziua, ma numesc Iulia, acum un an am facut niste poze (profesionale) pentru o firma italiana de haine (de renume), firma are fabrica si in Romania, am facut aproximativ 70 poze cu hainele firmei, iar book`ul s-a tiparit in peste 500 exemplare, si trimise peste tot in Europa pentru reclama si prezentarea produselor. De curand s-au deschis 2 magazine, unul in Severin iar altul in Timisoara si spre stupoarea mea in acele MALL-uri, eram EU, poze cu mine pe tot peretele magazinului. Specific ca nu am semnat absolut nici un contract, nu am primit nici un ban de pe chestia asta. Ce despagubire pot cere (aproximativ), va rog un raspuns si o posibila colaborare daca se merita sa ii dau in judecata, specific inca odata ca firma este foarte cunoscuta. Momentan doar despagubirea ma intereseaza, cam pe unde ar putea ajunge. Va multumes si astept un raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  23. Am cateva piese straine carora le-am scris text in limba romana, le interpretez si as dori sa le pun pe un cd. Cum obtin dreptul de folosire al liniei melodice si recunoasterea dreptului de autor asupra textului ?
    Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  24. buna ziua, eu am o situatie mai alambicata. am reinterpretat intr-o maniera grafica proprie niste opere consacrate de arta si cateva secvente din filme celebre. scopul nu este ca sa le vand ca opere de arta de sine statatoare. ele sunt facute pentru a fi printuri pe niste tricouri.magazinul online pe care il detin dorind sa faca o pledoarie pentru cultura.sigur, are si un scop comercial.
    acum nu stiu daca intru sub incidenta legii dreptului de autor?!?!
    sper sa ma puteti ajuta cu cateva explicatii
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna, sunt o tanara interpreta de muzica populara, si doresc sa stiu cum pot sa-mi inregistrez propiile melodi la O.R.D.A pentru a beneficia de drepturi de autor. Eventual care sunt pasii de urmat sau o persoana de contact.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  26. buna ziua...am si eu cateva intrebari,la care as dori sa-mi raspundeti,daca se poate:vreau sa public o carte(creatie proprie),dar nu stiu care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez...am sunat la diferite edituri,insa doar cateva dintre ele au binevoit sa-mi raspunda dar chiar si asa,raspunsul lor este destul de ambiguu...care sunt pasii de urmat,in aceasta directie?cartea(romanul) este copiat pe CD...ce trebuie sa fac mai departe?...cu stima Nicoleta N.

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna ziua. Sunt artist plastic si am un magazin online cu vanzare in toata lumea, nu doar in tarile UE.Pot sa vand legal pe drept de autor sau am nevoie de PFA(si autorizatie EORI-import/export)?
    Ana M.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  28. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna ziua,
    am fost incadrat timp de 3 ani ca asistent regizor artistic. Mi s-a facut contract individual de munca cu salariu minim pe economie. Numai ca, intre timp am realizat o serie de emisiuni tv, filme documentare si filme de prezentare fara ca producatorul sa incheie vreun contract cu mine pentru cesionarea drepturilor de autor. Practic, m-a amanat, m-a indus in eroare, m-a mintit ca imi va face contract de drepturi de autor. Pana intr-o zi, cand a decis sa imi desfaca contractul de munca. Contractul de asistent de regie artistica nu detine dreptul de a cesiona aceste drepturi, nefiind autor. Filmele si emisiunile s-au vandut, eu nu am primit nici un procent. Angajatorul insista ca fiind angajat, implicit eram dator sa realizez filmele acelea. In toate filmele apar ca regizor. Scenariile nu exista pt ca nu s-a dorit acest lucru. Dar in deciziile de intrare in productie sunt trecut ca regizor (asa cum a si fost). Vreau sa dau in judecata acest angajator. Inainte de a ajunge in instanta, la cine trebuie sa apelez?

    RăspundețiȘtergere
  30. Salutare. Am si eu o nelamurire, unde pot sa imi iau drepturi de autor pentru versurile scrise de mine ?

    RăspundețiȘtergere
  31. vad ca e veche pagina asta.. Vroiam sa intreb ce fac producatorii de muzica popcorn..d'asta romaneasca de la radio..isi mai inregistreaza piesele la ucmr? mai merita? alte organizatii din afara ,din cate am citit pe bloguri , nu prea se merita. Bun, atunci ce fac cu o piesa cu care sa fac bani de pe urma ei? prin pub'uri mi'am auzit'o, cluburi la fel, chiar si la neata cu razvan si dani.. dar asta pentru ca mi'am promovat'o singur pe net. Bani de unde ar veni?

    RăspundețiȘtergere
  32. @Alex Stavi : atata timp cat nu ti-o inscrii la UCMR-ADA, nu stiu ce bani astepti si de la cine. S-ar putea sa te astepte ei, la UCMR-ADA , sa declare piesa , fiindca au de dat niste bani pentru proprietarul ei de negasit(asta daca apari in playlisturile radio/tv) Daca ai aruncat-o pe youtube sub un nick oarecare, mergi cu declaratia operei musicale completata si masurile de refren pe verso(orice instrument)la ei, in strada OSTASILOR nr 12, pe langa Berzei, Bucuresti. Daca nu stii s-o completezi, te ajuta secretarele, amabile. Sa ai un cd cu tine, cu piesa respective in format mp3. Nu intreba de wave, ca n-au auzit de asa ceva :))

    RăspundețiȘtergere
  33. a, si e gratuity, nu te costa nimic. Decat deplasarea . Sorry for my Romanian grammar.

    RăspundețiȘtergere
  34. O mare intrebare...unde se pot inregistra muzica electronica.caut de 2 zile pe internet.Help !!!!

    RăspundețiȘtergere
  35. la UCMR-ADA se inregistreaza orice fel de muzica,clasica, rock, pop sau electronica. Nu inteleg de ce cautarea ti-a luat mai mult de 5 min :))

    RăspundețiȘtergere
  36. Buna ziua,

    Sunt autorul unui manual de limba romana pentru straini. Manualul este publicat in regie proprie. Care sunt pasii legali de urmat pentru a pune acest manual in vanzare? Cum pot factura si emite chitante?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  37. sall daca a aparut o poza cu mine intrun colectiv pe coperta uni pliant de bb jud pot da in judecata pentru ami cere dreptul

    RăspundețiȘtergere
  38. Buna seara,

    Am inventat un produs si doresc sa il inregistrez dupa care sa il vand unei companii pentru comercializarea lui,care ar fi cea mai ieftina varianta pentru drepturile de autor pentru produs?

    RăspundețiȘtergere
  39. Buna seara
    Inventiile se inregistreaza la OSIM si nu sunt purtatoare de drepturi de autor, fiind vorba de alte drepturi de proprietate intelectuala.
    Dvs trebuie sa apelati la OSIM (Oficiul de Stat pt Inventii si Marci), unde va spune exact care sunt pasii pe care trbeuie sa-i urmati
    http://osim.ro/despre/despreo.htm#Titlul%20unic%20de%20protectie%20a%20inventiilor%20in%20Romania

    http://osim.ro/brevete/cum_inregistrati.htm

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna ziua ,
    Am cumparat un ebook din Ungaria ,si as dori sa-l traduc si sa-l comercializez in Romania,printr-un site facut de mine,intrebarea e daca am nevoie sa cer dreptul de autor sau nu. De unde stiu daca este produsul lui propriu sau daca este inregistrat produsul copyright.

    RăspundețiȘtergere
  41. Puteti sa prezumati fara grija ca orice ebook pe care il cumparati este protejat de dreptul de autor. Daca doriti sa-l traduceti este nevoie sa contactati publisherul (sigur gasiti date de contact chiar in ebook) si sa solicitati permisiunea de traducere si comercializare.

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna ziua! As dori sa realizez audiobook-uri spre publicare in mediul online, citind din cartile altora. Cum as putea sa rezolv problema cu drepturile de autor? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt interesat de exact aceeasi chestiune.. Ai gasit rezolvarea? Mersi.

      Ștergere
    2. trebuie sa obtineti dreptul de a reproduce pasaje din cartea respectiva de la autor sau editorul ei. Altfel incalcati drepturile altcuiva si riscati sa fiti dati in judecata si sa vi se solicite daune.
      Nu exista alta cale

      Ștergere
  43. Buna ziua
    Trebuie sa contactati editura care detine drepturile asupra cartii pe care doriti sa o transformati in audiobook si sa va intelegeti cu ei. Sau cu autorul, daca acesta s-a publicat singur (mai rar totusi)

    RăspundețiȘtergere
  44. Buna ziua!
    Felicitari pentru numarul de vizitatori unici de pe blogul dvs!
    V-ar interesa un schimb de linkuri intre blogurile noastre?
    Eu administrez blogul http://www.totusi-iubirea.blogspot.ro/
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  45. Salut! Cum pot obtine drepturile de autor ale unor versuri? Site-ul "e-copyright" este bun? A obtinut cineva de pe el?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. site-ul respectiv este doar un site, nu va poate oferi prea multa protectie. Ca sa protejati versurile unei piese muzicale, ele trebuie declarate odata cu piesa. Separat puteti sa incercati protejarea la COPYRO, ca poezie, pt ca daca le spuneti ca este textul unei opere muzicale, in mod normal ar trebui sa va refuze

      Ștergere
  46. Nu stie nimeni sa-mi spuna? Vreau sa obtin drepturi de autor pentru niste versuri...

    RăspundețiȘtergere
  47. daca postez pe blogul meu retete din carti cumparate de mine comit vreo ilegalitate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. teoretic da. daca citati sursa ar trebuie sa fie ok totusi. In cel mai rau caz, autorul cartii sau editorul ei ar putea sa va ceara sa elimintati reteta de pe blog.
      Cumpararea cartii va da dreptul doar sa o cititi :)

      Ștergere
  48. Cum ine protejam drepturile de autor
    http://drepturideautor.blogspot.ro/2015/06/cum-ne-protejam-drepturile-de-autor.html

    RăspundețiȘtergere
  49. Buna ziua!
    Câteva lămuriri as dori, dacă se poate!
    Dacă scriu o carte, cine este autorul Editura?
    Ce drept are Editura după publicarea cartii mele?
    pot să traduc cartea fără acordul edituri dacă eu sunt autorul iar după aceea să o public în ţara unde am traduso?

    Mii de multumiri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. are exact drepturile pe care i le dati prin contractul de editare. autorul sunteti dvs, si aveti toate drepturile conferite de lege. O parte din drepturi le veti conferi printr-un contract de editare.
      in legatura cu traducerea, cel mai probabil nu veti putea, daca drepturile pe care le conferiti prin contract editurii sunt cu titlu exclusiv.

      Ștergere
  50. Daca eu am scris o poezie in anul 2005 si am gasit-o surprinzator deabia acum desii a fost publicata in 2012 (drept cantec) ce pot face in cazul asta? Nu mi se pare normal ca altii sa-mi foloseasca poeziile mele si mai ales sa spuna ca el a scris-o.... poezia se numeste ,,As vrea sa fiu un nor"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu este normal, este chiar ilegal. Problema care se pune este una de ordin practic, de dovedire a calitatii dvs de autor. Daca ati publicat poezia atunci situatia e clara si va sfatuiesc sa-i notificati sa va contacteze pt a discuta despre acordarea unei cote din drepturile de autor (30% e cota clasica pt textier)asupra operei muzicale.
      evident puteti sa-i actionati in judecata daca doriti

      Ștergere
    2. Imi iau copyright pe youtube daca pe live bag imnul romaniei?

      Ștergere
  51. Ziua buna! In cazul in care mi-a aparut o carte(poezie) dar ea nu arata asa cum m-am inteles cu editorul(de fapt o asociatie culturala non-profit care din cate stiu are dreptul de a avea editura si de a promova respectiva carte), pentru ca a facut cateva greseli in text si la nivelul scrierii in pagina, dar a creat si o asezare a graficii din carte in mod eronat, pot considera ca aceasta este o incalcare a drepturilor de autor? Aceasta asociatie culturala(editura) nu doreste sa-mi returneze banii, de fapt sponsorizarile care au fost acordate pentru aparitia ei, tinand cont ca cartea nu a aparut ca un produs, ca un intreg, si are neconcordantele expuse mai sus.Poate fi data in judecata in mod intemeiat potrivit legii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cand spuneti "asa cum m-am inteles" va referiti la prevederi contractuale sau la o intelgere verbala. Raspunsul la intrebarea dvs il gasiti in prevederile contractului. daca aveti prevederi clare, iar rezultatul nu este conform celor prevazute in contract, avem o incalcare a contractului, si ati putea fi indreptatit sa cereti despagubiri (daca el nu sunt clar prevazute in contract vor fi stabilite in instanta.
      In schimb daca contractul nu prevede nimic clar sau editura mana libera, nu este o incalcare a cotractului. Puteti reclama doar ce s-au angajat prin contract sa faca si nu au facut.

      Ștergere
  52. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. puteti sa-i dati in judecata pt ca sunt total descoperiti. ce au facut ei este o mare prostie, pt ca este foarte usor sa dovediti ca sunteti prezent cu vocea acolo. Va sugerez sa cumparati cu bon fiscal un exemplar, ca sa aveti dovada fizica si apoi sa-i notificati pt incalcarea dr dvs conexe (cele de interpret). Ei nu aveau voie sa scoata CD-ul fara acordul dvs scris, si fara ca dvs sa nu le cedati drepturi conexe. Sunteti sigur ca nu ati semnat nimic?

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  53. Buna ziua.
    As avea si eu o intrebare:
    In cazul in care as vrea sa printez citate/replici din filme romanesti pe diverse suporturi (vederi, etc) in scopul vanzarii, as incalca drepturi de autor?
    Daca da, cui m-as putea adresa in vederea obtinerii unei permisiuni in acest scop?

    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, incalcati legea cu siguranta. trebuie sa va adresati entitati care detine drepturile pt respectivul film, de obicei casa de productie care a produs respectivul film

      Ștergere
  54. Buna seara !
    va rog frumos sa imi raspundeti cum este legal in siuatia urmatoare:
    Persoana 1 lanseaza o piesa muzicala ( instrumental+ voce )
    Persoana 2 face un cover instrumental dupa piesa respectiva ( specificand titlul si interpretul originalului )
    Persoana 3 utilizeaza coverul Persoanei 2 ca negativ pentru a canta cu vocea .( asadar utilizeaza munca Persoanei 2 ) , fara sa specifice nicaieri ca s-a folosit de munca acesteia .
    Ce este de facut in acest caz? Cum poate Persoana 2 sa isi revendice munca ?
    Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Persoana 2 trebuie sa intre in legalitate, adica sa ceara permisiunea pt cover. Faptul ca o interpretati nu va da drepturi in lipsa acordului titularului originar, chiar daca mentionati sursa. Altfel, in opinia mea, nu aveti temei juridic.
      am scris acum ceva timp un articol special despre cover-uri http://drepturideautor.blogspot.ro/2014/04/ce-este-un-cover.html

      Ștergere
  55. Buna ziua,
    As dori sa stiu daca comit ilegalitati postand diverse strofe dintr-o anumita poezie(punand ghilimelele de rigoare dar necunoscand autorul)in blogul meu sau pe internet ca si comentariila diverse postari

    RăspundețiȘtergere
  56. Buna seara!
    Am citit articolul si este foarte interesant. Ma bucur ca am descoperit acest blog :) Felicitari si multumim pentru informatii!
    O dilema:
    Exista o colaborare cu un artist care isi scoate un CD de muzica clasica. Orchestra este platita pentru inregistrari si se specifica in contract cesiunea drepturilor de autor si a celor conexe.
    Care este formula legala pt un contract pentru a putea sa iti pastrezi dreptul de a declara la Crediam, din postura de instrumentist orchestra pt acest CD?

    M-ar ajuta enorm un raspuns, multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  57. Nu sunt sigur daca am inteles bine intrebarea. Daca sunteti membru al orchestrei si ati semnat cesiunea de drepturi conexe (nu exista drepturi de autor la interpretare) nu mai puteti sa declarati la Credidam si sa obtineti drepturi conexe, decat daca va permite contractul de cesiune. E ideal ca aceste lucruri sa fie prevazute expres in contract pt a evita astfel de incertitudini

    RăspundețiȘtergere
  58. Buna ziua, ma ajuta si pe mine cineva cu un contract de cesionare a drepturilor de autor?

    RăspundețiȘtergere
  59. Buna ziua,as vrea sa stiu care este procentul deductibil din venitul brut daca primesc bani din drepturi conexe .Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna ziua, din pacate nu va pot ajuta in probleme de fiscalitate

      Ștergere
  60. Buna ziua,
    Daca sunt invitat sa cant intr-un recital, in direct la TV, in baza unui contract de drepturi conexe incheiat cu televiziunea, pot sa ma inscriu la Credidam? Daca da, pot sa si primesc vreo remuneratie din acest contract?
    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in mod normal da, oricine are o astfeld e prestatie trebuie sa primeasca drepturi conexe de la Credidam. Doar daca ati semnat in contractul respectiv ca cedati drepturile conexe catre respectiva televiziune (sau oricine altcineva). Atunci in mod evident nu mai puteti primi drepturile pe care le-ati cedat
      verificati in contract dupa urmatoarea sintagma: cesiune de drepturi conexe drepturilor de autor

      Ștergere
  61. Vă rog să-mi spuneți dacă se poate încheia un contract de drepturi conexe cu un redactor șef în vederea editării și tipăririi de către o instituție a unei reviste. Precizez că revista aparține redactorului șef în cauză.

    RăspundețiȘtergere
  62. Bună ziua am si eu o întrebare suntem o asociație de copii din Italia (Palermo) de ziua Romaniei 1 decembrie vrem să facem un spectacol cu cântece populare cântate de copii ne trebuie autorizație din partea cantaretilor ca să putem cânta pe scenă? Mulțumim

    RăspundețiȘtergere
  63. Drepturile de autor și cele conexe se pot administra personal ?
    Cu stimă Daniel Iancu Ticușor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. unele da, alte nu. In practica doar cei mai mari detinatori (publisherii cei mari) ar putea avea o sansa in fata marilor utilizatori (televiziuni, cablisti, HORECA, etc). restul titularilor nu pot.
      In Romania exista gestiunea colectiva obligatorie prin lege

      Ștergere
  64. La nivel european există o asociație care ar putea să gestioneze drepturile de autor și cele conexe CORECT .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exista multe, dar puterea lor reala ste pe teritoriul national. peste ele depind de societatile partenere, cum e UCMR-ADA in Romania.
      Daca sunteti difuzat afara mult va recomand PRS din UK

      Ștergere
  65. Este permis de legea drepturilor de autor intr-un text al unei piese de teatru sa fie inlocuite cuvinte cu sinonime? dar sa se completeze textul cu cate o propozitie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna ziua. nu, nu este permisa nici un fel de modificare fara acordul titularului de drepturi

      Ștergere
  66. Bună ziua, suntem un grup de studenți care doresc să înregistreze un CD cu melodii (coveruri/ adaptări) pe versuri eminesciene. Dorim să realizăm un auxiliar didactic. Putem lua legătura cu unul dintre compozitorii melodiilor. Cum procedăm cu drepturile de autor astfel încât CD-ul să fie în deplină legalitate? Este nevoie de un acord scris al compozitorului? Scriem în CD autorul originalului. Ce facem cu textele poetice?

    RăspundețiȘtergere