joi, 18 februarie 2010

Cum se colecteaza

Intr-un singur cuvant, greu. Mai intai ai nevoie de un tarif, ceea ce nu e tocmai cea mai usoara treaba. Ca sa faci un tarif trebuie sa adresezi ORDA o cerere pentru inceperea negocierilor tarifare, indicand si asociatiile de utilizatori din domeniu, cat si pe cei mai mari 3 utilizatori din categoria respectiva.
Odata ce ai facut asta, dupa un timp oarecare, ORDA va emite o decizie de negociere desemnand o comisie din care fac parte reprezentatii OGC-ului si ai utilizatorilor, care are o luna la dispozitie ca sa stabileasca o metodologie de plata care va stabili tariful, baza de calcul la care se aplica (procent din incasari, suma forfetara, etc) si alte amanunte utile. Asta in cazul fericit si destul de rar in care cele 2 parti se inteleg. Daca se inteleg, rezultatul este o metodologie tarifara care este publicata de ORDA in Monitorul Oficial si care are putere de lege urmand sa se aplice si utilizatorilor care nu au fost parte in negociere.
Daca trece termenul de 30 de zile in care partile se pot intelege fara ca acestea sa ajunga la o intelegere, se ajunge la mediere. Exista un corp de arbitri pe langa ORDA, desemnati prin Hotarare de Guvern, format din specialistii reputati din domeniu, dintre care sunt extrasi prin tragere la sorti 5. Acestia au obligatia ca in termen de o luna sa asculte partile (practic are loc un mic proces, cu probatoriu, experti, etc) si apoi se decide forma si continutul unei metodologii, care va fi publicata in Monitorul Oficial si devine litera de lege.
Exista o singura cale de atac si anume se poate face apel la Curtea de Apel Bucuresti, a carei hotarare este definitiva.
In teorie ar trebui ca un tarif sa fie stabilit in maximum 60 de zile, dar in practica avocatii reusesc de multe ori sa prelungeasca termenul, prin tot felul de chichite judecatoresti, cum ar fi ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate a legii.

2 comentarii:

  1. daca pe un afis nu apare o orchestra, dar am dovezi cu poze, filmari ca acea orchestra a cantat intr-un anume loc fara sa fie prezent numele ei pe afis, cine raspunde de ,,eroare'' sau daca este vreo raspundere juridica, penala pentru acest tip de frauda subtila: cocerte cu formatii care nu apar pe afis.
    multumesc, mediartys.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Raspunde cine a facut raportarea gresita. daca utilizatorul n-a declarat, corect sau deloc concertul si/sau nu are autorizatie deloc, atunci el va raspunde si va trebui sa dea socoteala si sa va despagubeasca.
    In mod normal inspectorii ar trebui sa verifice cine canta, dar de cele mai multe ori nu au omeneste cum.
    Sfatul meu e sa faci o plangere (daca se poate cu dovezi) la UCMR-ADA si CREDIDAM, ca ei sa investigheze in mod special concertul respectiv, si daca e nevoie sa faca plangere penala impotriva organizatorului, daca nu va dori sa plateasca de buna voie.

    RăspundețiȘtergere