vineri, 12 martie 2010

Sa nu ne jucam cu focul - partea II

Alta propunere de modificare de statut foarte periculoasa pentru activitatea UCMR-ADA este cea privind limitarea comisionului pe care asociatia il retine pentru finantarea activitatii. Propunerea de modificare suna cam asa, citez:
   6.5.UCMR-ADA va aplica reţineri procentuale asupra remuneraţiilor brute colectate
  astfel:
 a) 0 –5% dupa caz, pentru utilizarea în scopuri comune;
 b) un comision administrativ la nivelul maxim stabilit de lege care  acopera cheltuielile reale     de functionare, aprobat de Adunarea Generala;
     c) 5% destinate fondului social-cultural, calculat dupa deducerea comisionului de la pct. b);
Pana acum era 0-10%, potrivit prevederilor legale. De ce este nociva o astfel de prevedere? Pentru ca reduce foarte mult siguranta financiara a asociatiei si o face mult mai vulnerabila. Se stie ca UCMR-ADA consuma in general mai putin decat comisionul maxim, si ca banii ramasi necheltuiti sunt inapoiati autorilor la finalul anului financiar. Printr-o astfel de prevedere practic asociatia ar trai de la o luna la alta si ar putea, in situatia in care ar avea luni mai secetoase la incasari, sa ajunga sa nu-si mai poata plati cheltuielile de functionare (salarii, furnizori, chirie, IT, etc). Pe cine avantajeaza o astfel de situatie? Nu pe membri, cu siguranta.
Care este motivatia data de initiatori la o astfel de aberatie? Citim tot de pe site-ul www.drepturile.ro:
Comisionul trebuie sa acopere, potrivit art.  134, litera b), din Legea dreptului de autor, cheltuielile reale de functionare  si nu poate fi stabilit direct la nivelul maxim prevazut de lege, fara a se tine seama de cheltuielile reale de functionare.
E o aberatie de la un capat la altul, care va avea ca efect doar aducerea societatii intr-o pozitie vulnerabila. Articolul respectiv nu spune asa ceva, probabil ca initiatorii fac o confuzie sau citeaza gresit dintr-o propunere de modificare a legii dreptului de autor, pritocita de multa vreme prin sertarele ORDA.
Nu mai spun ca acel comision maxim de 10% practicat de UCMR-ADA (zic maxim pentru ca pentru unele categorii este mai mic) este unul cu mult inferior mediei europene de 15% practicat de marile societati europene si americane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu