miercuri, 8 septembrie 2010

Obligatiile peDrepturile de autor vor fi retinute si platite de angajator de la 13 septembrie

"Lucru cel mai important pe care l-am corectat si va functiona incepand de luni este cel legat de stoparea la sursa. Dupa publicarea Ordonantei, cel care este platitorul va face declaratia si plata contributiilor de asigurari sociale pentru veniturile din drepturi de autor", a spus Botis.
El a aratat ca in cazul angajatiilor care primesc salariul in mod constant si realizeaza venituri ocazionale din drepturi de autor nu se vor plati contributii de asigurari sociale.
De asmenea, pentru persoanele care nu au o relatie contractuala si realizeaza exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor (aici intra si memebri OGC-urilor gen UCMR-ADA, CREDIDAM, etc), contributile vor fi aplicate pe o baza de calcul limitata la cinci salarii medii brute pe an, adica 91 de milioane, pentru care se va face regularizarea.
Botis a explicat ca angajatii care au salarii si primesc cu reguralitate si repetitiv si venituri din drepturi de autor vor plati CAS-uri pentru veniturile suplimentare, pe o baza de calcul limitata la cinci salarii medii brute lunar.
Acelasi sistem de plata se aplica si pentru beneficiarii exclusiv de drepturi de autor in mod repetitiv (aici intra cei care au o munca creativa si salariu care include si drepturi de autor).
Proiectul de ordonanta de urgenta, obtinut si prezentat marti de MEDIAFAX, prevede ca firmele vor avea obligatia de a depune lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile de natura profesionala, cate o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale.
Documentul precizeaza ca platitorii de venit au obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, dar nu si asigurari de sanatate.
Baza de calcul a contributiilor platite de catre persoanele remunerate prin drepturi de autor va fi venitul brut minus cheltuiala forfetara de 20%, iar in cazul conventiilor civile contributiile vor fi calculate la nivelul total al venitului.
Baza de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj nu poate depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Proiectul de ordonanta precizeaza ca platitorii de venit au obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, dar nu si asigurari de sanatate, ceea ce echivaleaza cu o contributie totala de 11% din baza de calcul, fata de 16,5% in prezent.
Normele metodologice la Ordonanta de Urgenta a Guvernului 58/2010, pentru modificarea si completarea Legii privind Codul Fiscal, stipulau plata contributiilor de catre beneficiari, prevedere care a determinat crearea unor blocaje si cozi in unitatile de depunere la finele lunii trecute.
Pe de alta parte, un proiect separat, aflat in dezbatere publica, prevede ca persoanele cu venituri din activitati independente vor plati, din ianuarie 2011, contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.
Potrivit acestui proiect, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5% la 0,78%.
Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Finantelor, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca la elaborarea modificarilor la Codul Fiscal sa aiba in vedere faptul ca Guvernul nu sustine dublarea cuantumului de contributii sociale pentru persoanele platite cu drepturi de autor, desi proiectul a fost elaborat de Dan Lazar, consilier al primului ministru.
Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu