joi, 2 septembrie 2010

Plata contributii pentru drepturile de autor – III

Se pare ca guvernul a decis ca plata contributiei pentru drepturile de autor pentru sanatate si pensii sa nu se mai faca de catre persoanele fizice ci de catre persoanele juridice de unde provin acest drepturi de autor. In cazul compozitorilor si artistilor care sunt membri ai unuia sau mai multor OGC-uri acesta schimbare va insemna ca OGC-ul va face retinerea si o va achita catre Casa de Asigurari de Sanatate si Oficiul de Pensii. Pentru cei care sunt platiti prin drepturi de autor de catre angajatorii lor inseamna ca firma angajatoare este cea care va face retinerea si virarea sumelor catre stat.

Pana cand acest lucru se va intampla si OGC-urile s-au gandit la solutii in ajutorul membrilor lor. UCMR-ADA a amanat platile care erau programate in 25 iulie si 25 august pentru primele zile din sepetembrie, tocmai ca obligatia de plata a membrilor sa fie scadenta pana pe 20 octombrie, data pana la care se spera ca prezenta situatie sa se clarifice intr-un fel sau altul.

De asemenea se incearca efectuarea a unui numar mai mic de distributii catre membrii (pana acum se faceau plati in fiecare luna), trimestrial sau semestrial, tocmai ca membrii sa nu fie obligati sa mearga in fiecare luna sa depuna cele 3 formulare la 3 institutii diferite. Din pacate cadrul juridic (legea drepturilor de autor 8/1996) prevede ca un OGC nu poate tine drepturile banesti colectate mai mult de 3 luni de zile.
O sa va tin la curent cu evolutiile si solutiile adoptate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu