marți, 9 noiembrie 2010

40% muzica romaneasca la radio - detalii

Asa cum am promis revin cu detalii despre legea adoptata azi tacit de Camera Deputatilor. O mare parte din detalii vin din Buletinul Informativ al UCMR-ADA, a carui continut o sa-l reproduc mai jos.

Dar ce este adoptarea tacita? Cand un proiect de lege intra in procedura de adoptare si nu este dezbatut de prima camera decizionala (deputatii in cazul nostru) intr-o perioada de timp, 3 luni parca, este considerat a fi adoptat tacit in forma propusa, trecand la camera decizionala (Senatul in cazul nostru). Deci sa nu ne bucuram prematur, pentru ca dezbaterile abia au inceput si in Senat nu va trece la fel de usor. Deocamdata am beneficiat de pe urma blocajului institutional din Parlament, ca urmare a conflictului pricinuit de presupusa frauda de la legea pensiilor.


Iata comunicatul UCMR-ADA:

Legea privind promovarea valorilor cultural-artistice românești (40% opere muzicale românești la Radio și TV)

Vă informez că astăzi, Camera Deputaţilor a adoptat tacit, o propunere legislativă care prevede obligaţia posturilor de Radio și TV din România de a rezerva operelor muzicale româneşti cel puțin 40% din timpul de difuzare. În mod normal, proiectul ar fi trebuit dezbătut și adoptat până în data de 3 noiembrie. Deoarece termenul a fost depășit, s-a considerat adoptat în mod tacit.
Propunerea legislativă este extrem de importantă deoarece modifică Legea audiovizualului. Initiatorii legii au fost parlamentarii Raluca Turcan, Brânduşa Novac (PDL), Victor Socaciu, Mădălin Voicu (PSD) şi Cristian Ţopescu (PNL), adică politicieni din tot spectrul politic.
Ce spune proiectul
Proiectul stipulează că posturile de Radio și TV aflate sub jurisdicţia României au obligaţia să rezerve operelor muzicale româneşti cel puţin 40% din timpul de difuzare, cu excepţia timpului consacrat informaţiilor, manifestărilor sportive, jocurilor, publicităţii, precum şi serviciilor de teletext şi teleshopping. Prevederea se aplică şi în intervalul orar de 18.00 - 22.00 în cazul serviciilor programelor de televiziune şi în intervalul orar 6.00 - 14.00 în cazul serviciilor programelor de radiodifuziune sonoră.
Cine sunt inițiatorii
În ultimii ani au existat mai multe proiecte de acest tip, însă forma adoptată de Camera Deputaților aparține conducerii executive UCMR-ADA. În ultimele luni, numeroși membri ai UCMR-ADA, printre care Mihai Pocorschi și Radu Fornea, s-au implicat în susținerea proiectului. Trebuie amintit și Costi Ioniță, cel care a susțșinut un proiect similar în urmă cu câțiva ani. Cei care primesc buletine informative de la începutul acestui an știu că acest proiect legislativ a fost o preocupare constantă a conducerii UCMR-ADA.
Următorul pas este votarea proiectului în plenul Senatului, cameră decizională la acest proiect.

7 comentarii:

  1. exact ca pe vremea comunismului

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, exact ca in tarile comuniste gen Franta, Italia, Spania, etc :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Stii ce nu inteleg eu - cum sa obligi televiziunea sa dea muzica in loc de programul pe care il vrea ea ?
    Adica inteleg ca vreti sa dea cel putin 40% muzica romaneasca (care ma duce cu gindul daca nu e o discriminare fata de muzica din alte state UE - pe principiile libertatii din tratate).
    Deci daca am un radio unde transmit doar teatru radiofonic, voi fi obligat sa bag macar 40% muzica ?

    Sau am inteles eu gresit ceva sau e ceva eronat in proiect ? Btw, poti da un link catre site-ul cdep unde e proiectul ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu o obligi sa de muzica mai multa, ci proportia de muzica romaneasca sa fie minim 40% din muzica utilizata.
    Nu este discriminare, este doar o protectie a fondului muzical national. Nu echivala cultura cu practicile comerciale, pt ca nu se aplica aceleasi reguli ca la entitatile comerciale.
    O sa revin cu mai multe precizari maine, cand sper sa am si textul (nu era ieri pe situl Camerei)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ok, acum are mai mult sens.

    Ciudat ca nu se gaseste pe site-ul Cdep la dnul Socaciu
    http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=273&cam=2&leg=2008&pag=2&idl=1

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, dar la ce se intampla zilele astea in Parlament nu ma mira :). O sa o gasim

    RăspundețiȘtergere
  7. @Dinu Turcan: Din respect nu o sa zic ceva urat. Despre ce protectie a fondului muzical national e vorba? Chiar nu imi doresc sa il ascult pe Connector sau pe alti papagali mai des la radio. Ori e libertate ori nu mai e? Ce urmeaza? 10% din timp sa fie dedicat stirilor despre Basescu?
    In plus de asta, hai sa luam un exemplu. Sa luam ca exemplu radio guerilla, un radio care nu prea se axeaza pe muzica romaneasca. E ca si cum ai obliga acel radio sa isi schimbe publicul tinta..

    RăspundețiȘtergere