marți, 9 noiembrie 2010

Obligativitatea radiodifuzorilor ca 40% din timp sa difuzeze opere muzicale romanesti, adoptata tacit

Camera Deputatilor a adoptat tacit, marti, o propunere legislativa care prevede obligatia radiodifuzorilor din Romania de a rezerva operelor muzicale romanesti 40% din timpul de difuzare, informeaza Mediafax.

Aceasta propunere legislativa modifica Legea audiovizualului si a fost initiata de parlamentarii Raluca Turcan, Brandusa Novac (PDL), Victor Socaciu, Madalin Voicu (PSD) si Cristian Topescu (PNL).

Proiectul stipuleaza ca radifuzorii aflati sub jurisdictia Romaniei au obligatia sa rezerve operelor muzicale romanesti de cel putin 40% din timpul de difuzare, cu exceptia timpului consacrat informatiilor, manifestarilor sportive, jocurilor, publicitatii, precum si serviciilor de teletext si teleshopping. Acest lucru se aplica si in intervalul orar de 18.00 - 22.00 in cazul serviciilor programelor de televiziune si in intervalul orar 6.00 - 14.00 in cazul serviciilor programelor de radiodifuziune sonora.

Termenul de dezbatere si adoptare de 3 noiembrie a fost depasit si initiativa se considera adoptata tacit.

Senatul este camera decizionala la acest proiect.

O sa revin cu mai multe amanunte

4 comentarii:

  1. Deci, este fireasca si chiar tirzie reactia celor care au realizat aceasta victorie, UCMR-ul va cistiga in sfirsit SI MAI MULTI BANI PE URMA ARTISTILOR. Este un act demn de a pretinde ca macar jumatate din ceea ce se disfuzeaza sa ne apartina.....suntem doar acasa la noi si ne adresam publicului roman.Toate radiourile private si tv-uri private chiar daca au un sef sau director ce se chiama Popescu sau Ionescu sau mai stiu eu cum....IN SPATELE LUI SUNT NISTE STRAINI CARE COMANDA, CARE DAU PLAY-LISTELE CE LE CONVIN LOR, CACI ROMANIA ESTE O PIATA DE DESFACERE PENTRU PRODUSELE LOR IEFTINE SI FARA CONTINUT....
    UCMR-ul isi freaca miinile gindind deja ce sume va incasa......tot de la noi........ in loc sa-i fugareasca pe cei ce ne folosesc creatiile si fac bani cu ele. UCMR-ul este o INSTITUTIE PRIVATA. Statul nu ne poate obliga sa colaboram cu ea atit timp cit nu-si respecata obligatiile care decurg din contractul de colaborare cu ei. EI AU OBLIGATIA DE A NE APARA DREPTURILE SI DE A LE IMPARTI LA CEI CE AU CREeAT MUZICA SAU TEXTE. UCMR-ul sta la pinda doar la mine la spectacole si asteapăta sa cotizez..NU ADUCE NIMIC DIN DREPTURILE MELE DE AUTOR DE LA FILMELE CU NICOLAESCU, NU PROCESEAZA CU ACESTA,SAU CU ELECTRRECORDUL, NU COLABOREAZA CU INSTITUTII CA DE EXEMPLU GEMA, SA ADUCA SI DREPTURILE CE NI- SE CUVIN NOUA DIN EXPLOATAREA CREEATIILOR NOASTRE IN AFARA TARII...
    Le doresc numai bucurii, pina ne vom socoti......
    Nicu Covaci

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu este inca o victorie definitiva, deci sa nu ne bucuram prematur. Radiodifuzorii vor reactiona puternic si stim bine cat de "incoruptibili" sunt parlamentarii nostrii.
    Eu o sa va contrazic, nu cred ca se vor strange mai multi bani prin aceasta lege, ci mai important acesti bani vor ramane in proportie mai mare in Romania. In momentul de fata muzica straina are mult mai multe incasari decat cea romaneasca, mai ales pt ca la televiziune sunt preponderent muzica si reclame straine. Prin consecinta banii din cablu si de la fondul comun se duc in buna parte tot la straini.
    UCMR-ADA ii fugareste pe cei care nu platesc, statit linistit :). Doar ca de multe ori dureaza ani pana reusim sa-i prindem :).
    In tari ca Franta, Spania sau Italia, o astfel de lege a avut efecte spectaculoase pentru autorii autohtoni si radiourile si televiziunile n-au inregistrat pierderile de care s-au plans inainte de adoptare, dimpotriva.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce precizeaza legea asupra limbii in care sa fie cantata muzica romaneasca?Din cate stiu initial era vorba de 40% muzica IN LIMBA ROMANA!Multe radiouri difuzeaza deja mai mult de 40% muzica romaneasca dar in limba engleza,spaniola,portugheza etc

    Flavius Buzila

    RăspundețiȘtergere
  4. Sper sa fac rost de text saptamana viitoare si o sa-l postez aici, ca sa ne lamurim.
    Ramaneti aproape :)

    RăspundețiȘtergere