luni, 8 martie 2010

Fondul Comun

S-a discutat mult in ultimul timp despre fondul comun unde ajung foarte multi bani, iar foarte putini stiu despre ce este vorba. Deci, ce este fondul comun?
Pe scurt, este o oala mare in care ajung banii care nu pot fi distribuiti direct din diverse motive. De exemplu banii colectati de inspectori din ambiental, restaurante, cafenele, magazine cu sonorizare, hoteluri, frizerii, gari, sali de asteptare ajung acolo. De asemenea ajung acolo si bani de la radiouri si televiziuni care au venituri mici si care platesc la suma minima. Iarasi ajung acolo bani din piese neidentificate timp de 3 ani si care se prescriu, bani pentru autorii care nu mai sunt in viata si a caror opere sunt inca in termenul de protejare de 70 de ani de la moarte si care sunt reprezentati de UCMR-ADA. Banii din dobanzi bancare, sumele nefolosite de asociatia din veniturile realizate din comisionul de administrare merg tot acolo. De asemenea daca un utilizator nu mai detine playlist-uri si nu le furnizeaza timp de 3 ani in ciuda demersurilor facute pentru obtinerea lor, banii colectati ajung tot la fondul comun, ca sa nu fie blocati la nesfarsit.
Fondul comun se imparte pe baza playlist-urilor de la postul public de radio si la National FM, in baza unei decizii a Consiliului Director al UCMR-ADA.
Nu este un sistem perfect, dar probabil e cel mai bun posibil. Nu poate fi luat un radio gen KISS FM pentru ca playlist-ul unui astfel de radio este foarte scurt, avand foarte multe piese de radio in heavy rotation, si ca atare nu este foarte reprezentativ. Oricum daca National FM nu vi se pare reprzentativ, este decizia autorilor prin reprezentatii lor. Mie personal National FM mi se pare un post foarte echilibrat, avand si muzica noua, si straina si mai veche.
Vreti altul? Pentru cei de la UMCR-ADA nu-i o problema, singura problema ar fi daca ar trebui sa fie impartite conform prounerii de pe un anume site, pe baza tuturor playlist-urilor, o problema tehnica probabil. Peste tot in lume sunt discutii despre fondul comun, tuturor li se pare ca li se cuvin mai multi bani de acolo.

4 comentarii:

  1. National FM ?! hai sa zicem...
    Dar ce cauta acolo "postul public de radio"?????
    Vorbim despre un post reprezentativ pentru TOATA muzica, chestie care nu cred ca exista in Romania. Chiar nu se poate face un "sumar" al tuturor compozitorilor, o "medie", sau chiar un "total" al numarului de compozitori la care sa se imparta egal fondul comun? Sau nush, sunt convins ca sunt oameni platiti pentru a veni cu solutii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie personal SRR-ul mi se pare postul cel mai echilibrat atat pe genuri muzicale, cat si ca autori difuzati. Ca sa nu mai spunem ca are cea mai mare audienta. Nu poti baga un post ca Kiss, care are audienta foarte mare, dar u playlist foarte scurt.
    Probabil o solutie mai buna ar fi sa se mai introduca 2-3 radiouri, din care unul sa fie in gen Kiss, ca sa multumeasca si autorii de hituri. Dar trebuie vazut si pe partea tehnica, cat poate sa duca softul de repartitie. La partea tehnica nu s-a gandit nimeni, iar aici depindem de elvetienii care au facut COSIS, sistemul informatic in uz.
    Din cate stiu eu problema se va discuta la Adunarea Generala, iar ce posturi vor fi utilizate depinde de voi :).

    RăspundețiȘtergere
  3. Care este in acest moment modul de distributie al FONDULUI COMUN catre autori? Tot SRR + National FM?

    Poate ar fi bine ca aceste informatii sa fie disponibile si pe site-ul UCMR-ADA mai detaliat...

    RăspundețiȘtergere
  4. S-a modificat anul trecut, multumesc ca mi-ati adus aminte ca sa scriu saptamana viitoare despre acest subiect. Sunt 10 radiouri acum si 1 televiziune la data aceasta.
    O sa revin cu informatii complete dupa sarbatori

    RăspundețiȘtergere