miercuri, 2 martie 2011

Ce este dreptul de sincronizare?

Cateodata ma fac vinovat de utilizarea unor termeni mai tehnici, pe care nu i-am explicat suficient, si care sunt destul de greu de inteles de nespecialisti. De exemplu am vorbit la comentarii de dreptul de sincronizare si am primit o bine meritata tragere de maneca, asa ca am decis sa revin cu precizari.

Dreptul de sincronizare reprezinta dreptul de a alatura o opera muzicala la imagini vizuale, rezultand o opera derivata intitulata opera audiovizuala. Mai simplu spus adaugarea de fundal muzical la o filmare sau orice creatie vizuala (cum ar fi cele facute pe calculator, in diverse programe).
Asa se nasc filmele, reportajele, documentarele, clipurile, serialele, ca si toate filmuletele legale de pe internet.

Dreptul de sincronizare nu este gestionabil colectiv, din cauza ca este un drept de adaptare care apartine autorului sau titularului de drepturi (de obicei publisherul). Mai pe romaneste nu puteti lua o autorizatie de la UCMR-ADA, pentru ca ei nu detin aceste drepturi in gestiune. Si ca atare trebuie sa va intelegeti cu autor sau cu publisherul piesei.
In cazul unei piese muzicale din repertoriul international puteti pleca de la premisa ca piesa este detinuta de unul din publisherii majori. Ca sa puteti utiliza piesa ca fundal pentru imaginile voastre aveti nevoie de acordul celui care detine drepturile, acord care se poate da cu sau fara bani, depinzand de la caz la caz.
Daca piesa muzicala a iesit din termenul legal de protectie (70 de ani de la moartea autorului) puteti sa o folositi fara un alt acord.

Un comentariu:

  1. Intrebare - care este procedura de a inregistra la UCMR-ADA muzica utilizata pentru reclame / filme, muzica ce provine din cadrul unor librarii digitale pe care le reprezentam in mod direct?

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere