miercuri, 16 martie 2011

CREDIDAM a fost anchetat de Comisia Europeana

Organismul de gestiune colectiva a artistilor interpreti (OGC) CREDIDAM a fost investigat de unitatea anti-trust a Comisiei Europene, impreuna cu organizatia internationala tutelara SCAPR (The Societies' Council for the Collective Management of Performers' Rights) si cu OGC-ul similar din Ungaria EJI. Investigatia a fost pornita la sesizarea unei companii engleze "Right Agency", o agentie privata care gestioneaza drepturile conexe a unor artisti internationali.
Plangerea respectivei agentii si investigatia preliminara care a urmat a avut ca temei anumite practici anticoncurentiale ale paratilor. Concret agentia respectiva a reclamat ca EJI si CREDIDAM au impus cerinte administrative discriminatorii la inregistrarea artistilor straini la inscrierea ca membri.

Investigatia preliminara a Comisiei Europene avea ca scop stabilirea  faptului ca cele 2 OGC-uri au implementat o politica discriminatoriede acceptare a unor membri noi, in pofida legislatiei internet si europene din materie.
Investigatia a fost inchisa din cauza faptul ca cele 2 OGC-uri si-au modificat regulile de admisie a membrilor noi, iar agentia engleza si-a retras plangerea. 

Faza cea mai interesanta este ca respectivele reguli, care contraveneau legislatiei romane si euroepene, au fost aprobate an de an de catre Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA). Printre altele ORDA controleaza anual daca OGC-urile respecta legislatia dreptului de autor si a drepturilor conexe, iar CREDIDAM a iesit de fiecare data bine la controalele ORDA. As putea sa zic multe despre controalele ORDA de-a lungul timpului si azi, dar din pacate NDA-ul semnat ma impiedica :)

Mai multe detalii despre CREDIDAM aici http://drepturideautor.blogspot.com/2010/02/organismele-de-gestiune-colectiva.html

Un comentariu:

  1. Ar fi fost interesant sa se ajunga la o investigatie amanuntita. Si eu m-am confruntat cu o situatie neplacuta cand am incercat sa ma inscriu la CREDIDAM. Mi s-au solicitat mai multe documente decat cele prevazute in procedura de inscriere publicata pe site-ul lor, iar la fata locului am fost tratata superficial si oarecum cu aroganta. Inca nu am rezolvat situatia (nu am reusit sa ma inscriu)...

    RăspundețiȘtergere