miercuri, 23 iunie 2010

Kelemen: ORDA trebuie restructurata si facuta mai eficienta, nu desfiintata pentru ca vor OGC-urile

Ministrul Culturii Kelemen Hunor a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, privind solicitarile UCMR-ADA si CREDIDAM de desfiintare a ORDA, ca oficiul trebuie, într-adevar, sa fie restructurat, facut mai eficient, dar nu trebuie desfiintat pentru ca asa cer aceste organisme de gestiune colectiva (OGC).

Kelemen Hunor a declarat, luni, ca restructurarile pe care urmeaza sa le faca Ministerul Culturii, în cadrul planului de restructurare al Guvernului, vizeaza, printre altele, si Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).
Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România - Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) si Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM) au trimis o scrisoare ministrului Culturii, pe 4 mai, dar si presedintelui Traian Basescu si premierului Emil Boc, pe 29 aprilie, în care cer desfiintarea ORDA ca agentie guvernamentala, în conditiile în care autoritatile vorbesc despre reducerea numarului acestor agentii si a cheltuielilor bugetare. Cele doua OGC-uri argumenteaza ca "ORDA a fost înfiintata în 1996 cu un mandat temporar, pentru a asigura implementarea rapida a dispozitiilor Legii nr. 8/1996? privind drepturile de autor si conexe", iar "un deceniu si jumatate mai târziu, competentele ORDA au crescut alarmant si, odata cu acestea, sumele cheltuite din bugetul de stat", se arata într-un comunicat remis luni MEDIAFAX.
De asemenea, UCMR-ADA si CREDIDAM spun ca "la ORDA lucreaza aproape 100 de persoane, cu toate ca organismele similare din spatiul european au undeva între 10 - 30 de angajati", ca "agentia primeste anual de la bugetul României 1.500.000 de euro, la care se adauga venituri proprii din cele peste 70 de taxe (tarife) prevazute în H.G. nr. 1086/2008, de pâna la 1.000 de lei fiecare" si ca "ORDA a avut înca de la început un statut neclar", aflându-se în subordinea Guvernului României, fiind în acelasi timp coordonata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN).
Contactat de MEDIAFAX, ministrul Kelemen Hunor a precizat mai întâi ca UCMR-ADA si CREDIDAM sunt "în razboi, si nu între ghilimele, cu ORDA", iar el nu doreste sa se situeze nici de o parte, nici de alta.
"Nu trebuie desfiintata ORDA ca asa doreste Stefan Gheorghiu (directorul CREDIDAM, n.r.) si Adrian Iorgulescu (presedintele UCMR-ADA, n.r.). Trebuie restructurata, facuta mai eficienta, mai transparenta", a spus Kelemen, precizând ca "si OGC-urile trebuie sa înteleaga ca nu sunt stapânii drepturilor de autor". "Si ei trebuie sa fie echilibrati, sa faca platile (...). Avem si plângeri fata de cum functioneaza unele OGC-uri", a adaugat Kelemen.
Ministrul a oferit o serie de precizari si privind Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 43/2010, denuntata de reprezentantii OGC-urilor, prezenti la o conferinta de presa care a avut loc la ORDA pe 3 iunie, pentru ca ar duce la "etatizarea drepturilor de autor", printr-o prevedere potrivit careia ORDA va administra un "sistem informatic national" privind evidenta platii drepturilor de autor si a repartitiei sumelor aferente.
"Nimeni nu vrea sa ia atributiile OGC-urilor si sa repartizeze banii în locul lor. Nimeni nu vrea sa nationalizeze OGC-urile, asa cum s-a spus", a declarat Kelemen Hunor, precizând totodata ca aceasta baza de date nationala este, în opinia sa, "foarte bine gândita" pentru transparenta. Proiectul a fost gândit în urma unei întelegeri de anul trecut cu Uniunea Europeana, vizând simplificarea si transparentizarea procedurilor administrative.
Potrivit reprezentantilor OGC-urilor prezenti la conferinta de la ORDA din 3 iunie, printre care s-au numarat Ana Achim, directorul UCMR-ADA, Stefan Gheorghiu, directorul CREDIDAM, Dan Popi, reprezentantul UPFR, aceasta initiativa, sustinuta de ORDA, ar duce la "etatizarea drepturilor de autor" si la desfiintarea OGC-urilor sau transformarea lor în "simple ghisee" de unde titularii de drepturi sa încaseze sumele la care au dreptul, a caror repartitie sa fie facuta de ORDA.
OGC-urile sunt asociatii de drept privat ale titularilor de drepturi, gestiunea drepturilor de autor fiind de drept privat, a atras atunci atentia Stefan Gheorghiu. "Noi nu avem cunostinta în vreo tara din lume sa existe un asemenea abuz asupra unor organizatii de drept privat. (...) Nicaieri în lume nu exista o centralizare la stat a unei baze de date a titularilor de drepturi", a spus directorul CREDIDAM.
La rândul sau, Ana Achim a explicat ca nu i se poate cere sa puna la dispozitia ORDA baza de date a UCMR-ADA si în plus pe cheltuiala OGC-ului. UCMR-ADA gestioneaza si drepturile unor autori straini, pe care nu îi are într-o baza de date proprie, ci are acces la o baza de date internationala, iar aceasta "nu poate fi confiscata de statul român". "Conventii internationale semnate de România ar fi încalcate", a subliniat atunci Gheorghiu.
Ana Achim a mai declarat ca nici în vremea comunismului, când UCMR-ADA se ocupa de gestiunea drepturilor de autor, nu era exercitat un astfel de control de stat.
De asemenea, reprezentantii OGC-urilor au atras atentia ca ORDA îsi depaseste atributiile pentru care a fost constituit, si anume sa verifice activitatea OGC-urilor si sa vegheze la respectarea drepturilor de autor.
Pe de alta parte, directorul ORDA, Robert Bucur, numit în functie pe 18 mai, a spus în conferinta ca "în mod sigur ORDA va exista în continuare, pentru ca trebuie ca statul sa controleze repartizarea corecta" a sumelor din drepturi de autor. Bucur a mai precizat ca ORDA nu are doar atributii de verificare a OGC-urilor, ci gestioneaza si cinci registre nationale (Registrul National al Fonogramelor, Registrul National al Videogramelor etc.) si face constatari în cazul încalcarii drepturilor de autor ce pot servi în litigii.
Bucur a dat asigurari privind transparenta activitatii ORDA sub conducerea sa si privind sprijinul pe care institutia îl va acorda OGC-urilor, pentru ca interesele acestora sa se intersecteze, iar în final titularii de drepturi sa îsi primeasca banii.
Noul director al ORDA a mai anuntat ca a dispus încheierea unor controale prelungite la unele OGC-uri, printre care CREDIDAM, care durau de circa un an, când, în mod normal, controalele ORDA ar trebui sa dureze o luna.
ORDA - Oficiul Român pentru Drepturile de Autor - a fost înfiintat prin Legea 8/1996, art. 137, si îsi desfasoara activitatea în domeniul proprietatii intelectuale, în materia drepturilor de autor si drepturilor conexe, organ de specialitate al administratiei publice centrale în subordinea Guvernului, cu personalitate juridica, fiind autoritate unica de reglementare, evidenta prin registre nationale, supraveghere, autorizare, arbitraj si constatare tehnico-stiintifica în domeniul drepturilor de autor si al drepturilor conexe. Oficiul este coordonat de ministrul Culturii. UCMR-ADA - Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România-Asociatia pentru Drepturi de Autor - este unic organism de gestiune colectiva în România acreditat sa gestioneze drepturile de autor în domeniul muzical, potrivit Deciziei ORDA nr.3/1997, functionând dupa modelul societatilor de gestiune colectiva din celelalte tari europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu