marți, 29 iunie 2010

ORDA - relatia cu OGC-urile

Relatia ORDA cu organismele de gestiune colectiva a fost buna la inceput, pe vremea cand ORDA chiar se ocupa cu protectia dreptului de autor si a drepturilor conexe. Trebuie sa recunoastem ca la inceput rolul ORDA a fost benefic, dand un plus de legitimitate OGC-urilor in fata utilizatorilor.
Situatia s-a schimbat odata cu cresterea fulminanta a colectarilor, mai ales ale UCMR-ADA, dar si CREDIDAM, ORDA incepand sa favorizeze din ce in ce mai mult utilizatorii, odata ce miza era din ce in ce mai mare.
ORDA a furnizat mai mereu acte in sprijinul utilizatorilor, cum ar fi de exemplu sprijinul acordat producatorilor de fonograme care nu-si platesc drepturile de autor pt productiile proprii. Concret, a existat un caz cu un mare producator care avea restante mari, iar firesc UCMR-ADA i-a refuzat acordarea de noi licente pana la achitarea restantelor. Acel producator s-a adresat ORDA, care a obligat UCMR-ADA s-a acorde licente indiferent de situatia platilor restante, sub sanctiunea retragerii licentei de functionare. Motivarea ORDA a fost ca nu are relevanta faptul ca au restante, OGC-ul fiind obligatsa acorde licente in orice conditii, iar pentru restante se poate adresa justitiei. Fara cuvinte!
Una din atributiile importante a ORDA este si controlul anual exercitat asupra OGC-urilor. Este bine sa existe (inca) un control extern, cu conditia ca acest control sa se desfasoare in mod transparent si echitabil si sa nu stanjeneasca activitatea societatii. Noul director geneal al ORDA tocmai a incheiat un control la CREDIDAM, care dura cam de 13 luni. Nu va inchipuiti ca se faceau prea multe in ultimele luni, doar ca acel control nu era finalizat, cei de la CREDIDAM putand sa se astepte zilnic la vizite neopinate si solicitari de tot felul. Eu am asistat la cel de la UCMR-ADA, soldat cu o decizie de sanctionare a societatii prompt anulata de instanta. Care a fost marea descoperire a ORDA la UCMR-ADA? S-a descoperit ca statutul nu era conform cu legea drepturilor de autor. Acelasi statut care cu cateva luni inainte primea avizul de legalitate al ORDA!
De fapt miza e alta, si v-am spus in episodul precedent care a fost intentia fostei conduceri a ORDA.
Vreau sa subliniez ca nu am nimic cu noul director al ORDA, d-ul Robert Bucur, si sper ca el sa schimbe radical fata ORDA si sa indreptate activitatea spre sprijinirea drepturilor si a titularilor si spre combaterea pirateriei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu