vineri, 25 iunie 2010

ORDA - de ce e nevoie o schimbare - partea a doua

Probabil ati remarcat ca la atributiile ORDA este trecuta si: - activitatea de gestiune colectiva. Nu este nici o greseala, ORDA doreste (sau cel putin sub vechea conducere a dorit, intrucat intentiile d-lui Robert Bucur sunt neclare la momentul acesta) sa distruga OGC-urile si sa preia distribuirea sumelor colectate, dupa criterii pe care vi le puteti imagina si cu eficienta si cinstea dovedita déjà de statul roman in administrarea banilor publici. Iata textul de cateva randuri care ar distruge sistemul actual, ascuns in OUG 43/2010, care se refera la simplificarea unor procedure (sic):

Art. III
Ordonanta Guvernului nr. 25/2006 privind intarirea capacitatii administrative a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 657 din 18 septembrie 2008, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 3^1
(1) Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor administreaza sistemul informatic national privind evidenta si simplificarea platii drepturilor de autor si a drepturilor conexe de catre utilizatori si a repartitiei remuneratiilor colectate de organismele de gestiune colectiva in cadrul proiectului e-guvernare.
(2) Normele metodologice privind crearea si functionarea evidentei nationale prevazute la alin. (1) se stabilesc prin hotarare a Guvernului. Costurile de realizare a acestei evidente nationale sunt suportate de organismele de gestiune colectiva beneficiare ale remuneratiilor datorate de utilizatori."

Mai pe romaneste ORDA preia toate bazele de date si va pune la punct un sistem de repartizare, dupa criterii doar de ei stiute. Evident ca acest lucru este nelegal, neconstitutional si impotriva prevederilor unor conventii la care Romania este parte, un abuz de drept fara precedent la nivel mondial, demn de o tara gen Zimbawe.
Nu mai e nevoie sa fie spus ca ORDA n-a consultat pe nimeni si aceasta modificare foarte importanta a cadrului legal n-a fost dezbatuta cu cei afectati, pur si simplu ne-am trezit cu ea in Monitorul Oficial intr-o buna dimineata.
ORDA nu a tinut seama nici ca nationalizeaza de fapt bunuri apartinand unor entitati straine (in speta CISAC si OGC-urile straine), care nici macar nu se gasesc in Romania, ca sa fie pasibile de a fi reglementate de legea romana, si anume bazele de date internationale privind operele muzicale si titularii de drepturi aferenti. De ce ORDA nu a tinut cont de aspectul acesta? Pentru ca banii nu trebuie sa mearga, in viziunea unor de acolo, la titularii indreptatiti, ci in anume buzunare. Nici nu e nevoie ca schema aceasta sa dureze prea mult, 1 an ar insemna un tun de 60-70 milioane de Euro, care cred ei ca merita riscul. Cum ar face lucrul acesta? Simplu, utilizand un program ca acela caruia ORDA ii facea reclama pe fostul site pe prima pagina si care avea o baza de date redicil de mica fata de ceea ce se difuza.

Va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu