luni, 21 iunie 2010

Va fi desfintata ORDA?

Sunt semne ca Guvernul se gandeste serios sa desfinteze ORDA.
 
In sensul acesta vine declaratia Ministrului Culturii, Kelemen Hunor de azi:
"Restructurari substantiale" ar urma, in schimb, să fie facute la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), a spus ministrul."
Aceasta declaratie vine dupa cererea imperativa a presedintelui Basescu care a cerut, duminica, Executivului să desfiinteze agentţiile care nu au corespondent în UE.
In acest sens ORDA ar urma sa fie transformata in departament la Ministerul Culturii si o mare parte din personal (care cam taie frunza la caini si/sau fac operatiuni redundante).
Structuri gen ORDA exista in Europa doar in 2 tari cu "mare" traditie in protejarea drepturilor de autor, Republica Moldova si Albania. In restul Europei atributiile ORDA sunt exercitate de un departament de 2-10 persoane in cadrul MInisterului Culturii, care se ocupa cu supervizarea OGC-urilor. Toate operatiunile pe care acum ORDA le indeplineste cu mare cheltuiala de resurse si in mod ineficient sunt executate in Europa direct de organismele de gestiune colectiva (OGC-uri).

Va reamintesc ca ORDA are peste 70 de angajati si s-a facut remarcata doar in nmod negativ sub vechea conducere, prin consumul unor sume semnificative la buget, fara rezultate concrete, dar in schimb cu o multime de scandaluri, nemultumind pe toti actorii din domeniul drepturilor de autor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu