joi, 24 iunie 2010

ORDA - de ce e nevoie o schimbare

Poate va intrebati de ce le-a casunat la toti (Guvern, OGC-uri, autori, utilizatori) de multa lume vrea desfintarea ORDA. Voi posta aici cateva din multele motive pentru desfintarea sau cel putin reorganizarea ORDA.

In primul rand ORDA a fost infintat cu o sarcina clara, de care s-a achitat destul de sumar si anume de a pune la punct cadrul de functionare al legii drepturilor de autor, legea 8/1996. Odata ce aceasta sarcina ar fi fost terminate, in mod normal ORDA ar trebui sa-si retsranga activitatea sis a fie transformata intr-un department al Ministerului Culturii, asa cum este practica europeana.
Daca va intrebati cum e in Europa lucrurile stau simplu. Sarcinile pentru care ORDA foloseste cam 100 de oameni si vreo 3-4 milioane de Euro din bugetul statului sunt infaptuite mult mai bine si mai rapid de departamante din cadrul Ministerului Culturii de 5-10 angajati, care au in principal sarcina de a controla legalitatea functionarii OGC-urilor. De piraterie se ocupa in principal politia si asociatiile utilizatorilor/OGC-urile. Iarasi mult mai eficient ca in Romania.
In alte tari (mai putine) de reglementarea domeniului se ocupa un department din cadrul oficiului pentru inventii si marci national (cum e OSIM la noi).
Exista doar 2 tari in care exista entitati similare ORDA, ambele cu “mare” traditie in domeniul protectiei drepturilor de autor, Republica Moldova si Albania :)).

Dar ce atributii are ORDA mai exact?. Daca ne uitam pe situl lor o sa vedem urmatoarele:
- activitatea de reglementare in domeniul dreptului de autor si al drepturilor conexe;
- activitatea registrelor nationale;
- activitatea de gestiune colectiva;
- activitatea de constatare si expertiza tehnico-stiintifica;
- activitatea de reprezentare internationala;
- activitatea de informare si instruire.
Deci ORDA practic emite hartii si directive pentru OGC-uri si tine niste registre, care sunt majoritatea redundante, intrucat exista si la OGC-uri.

Va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu