luni, 28 februarie 2011

Colectari record pt UCMR-ADA in 2010

UCMR-ADA a colectat in 2010 cea mai mare suma din istoria sa, aproape 30 milioane de Euro. Inainte sa scoateti sticlele de sampanie ar trebui sa stiti ca o buna parte din suma o reprezinta remuneratii pt cablu, colectate pt celelalte OGC-uri. Tariful de cablu inainte de modificare lui de catre Curtea de Apel Bucuresti in  data de 21 decembrie 2010 era de 6% din veniturile operatorilor prin cablu, si era colectat integral de catre UCMR-ADA. 

Dupa cum am scris acum ceva timp http://drepturideautor.blogspot.com/2011/01/tariful-pe-cablu-scazut.html tariful a fost micsoarat si este colectat individual de catre fiecare OGC. Deci UCMR-ADA va mai colectat doar  cei 1,35% din veniturile cablistilor care se cuvin membrilor sai si nu pentru celelalte OGC-uri. Probabil scaderea va fi cam de 10 milioane Euro, daca nu intervin alte surse de venituri (televiziunea publica de exemplu).
Deci din aproape 30 de milioane, scadem 10-11 milioane colectate pt celelalte OGC-uri si mai raman cam 18-19 milioane Euro pemtru autorii din muzica. Aici sunt inclusi si autorii straini, pt care nu am date la momentul asta, dar in trecut era cam intre 50-70% din suma colectata. Deci daca scadem si suma pt straini mai raman probabil cam 8-9 milioane, din care o parte din suma o iau si publisherii romani. Nu am dat cu privire la partea publisherilor si e mai greu de speculat aici.

Deci dupa cum vedeti compozitorii si autorii romani nu sunt foarte bogati si nici nu vor fi pana nu va fi utilizata mai multa muzica romaneasca acolo unde sunt cei mai mult bani, adica la televiziune (televiziune inseamna TV, cablu, o parte din fondul comun, adica majoritatea banilor colectati).

14 comentarii:

  1. Buna ziua.
    Va felicit pentru munca pe care o faceti.
    AS avea si eu o intrebare... sunt novice in domeniul acesta al drepturilor de autor, si as vrea sa stiu ce trebuie sa fac pentru a putea folosi ca fundal sonor pentru un clip (sa spunem publicitar), muzica din coloana sonora a unui film (strain). Am inteles de la unele persoane mai informate decat mine, ca as putea sa folosesc in mod gratuit nmax. 30% din continutul melodiei... Este real? Daca nu, care ar fi pasii de urmat pentru a folosi in mod legal muzica, fara sa am probleme dupa ce va fi difuzat?
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc pt aprecieri :)

    Nu este real, iar persoanele respective sunt probabil mai putin informate decat dvs :).
    Ca sa puteti folosi muzica (indiferent daca e romaneasca sau straina) ca fundal sonor pt un clip sau pt orice material audiovizual (film, serial, documentar, etc) trebuie sa obtineti drepturile de sincronizare. Dreptul de sincronizare este un drept de adaptare care nu este gestionat colectiv. Mai exact nu va poate ajuta UCMR-ADA. Sfatul meu ar fi sa cautati publisherul care detine piesele si sa cereti acordul lui.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine.
    Chiar sunt novice si nu inteleg ce inseamna drepturile de sincronizare si ce este publisherul... imi cer scuze daca va enervez nu naivitatea mea. Mai exact m-ar interesa o bucatica din coloana sonora a filmului Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl...

    RăspundețiȘtergere
  4. Dreptul de sincronizare iti da voie sa atasezi muzica la imagine si reprezinta o adaptare a piesei muzicale.
    Ca sa puteti folosi muzica respectiva pt clipul dvs aveti nevoie de acordul de sincronizare.
    Publisherul (editor in limba romana) este o companie care detine o parte din drepturile de autor si dreptul de folosinta asupra unor piese muzicale. In mod sigur drepturile pt piesele respective sunt detinute de unul din marii publisheri. Ar trebui sa fie destul de usor de aflat pe net :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Da... aveti dreptate, atunci cand sti despre ce e vorba totul pare foarte usor :)
    Va multumesc inca odata pentru amabilitate si va doresc succes in aceasta activitate "solitara". Spun asta pentru ca sunteti printre cei foarte putini care trateaza acest subiect asa, mai pe intelesul larg al nespecialistilor. Ca altfel, slava Domnului, exista destule site-uri apartinand unor organizatii de specialitate - nu vreau sa nominalizez:) - al caror continut nu este nici pe departe asa cum ne-am dori multi dintre noi...

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, aveti dreptate, din pacate informatiile intr-un format mai accesibil lipsesc aproape cu desavarsire, iar institutiile la care faceti referire stau foarte prost la capitolul comunicare.
    Ma bucur ca am putut sa va ajut si ca imi apreciati munca, face sa merite orele de scris :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua!
    Revin cu alte doua intrebari:
    1. Daca spotul nu este unul comercial, ci unul de promovare a unor activitati care nu aduc profit, este in continuare necesar sa obtin drepturile de sincronizare? Adica tot trebuie sa platesc pentru a utiliza muzica, chiar daca prin difuzarea spotului nu se urmareste obtinerea de profit?
    2. Din ce am mai citit pe net, am inteles ca operele muzicale care apartin unor compozitori care au decedat de mai mult de 70 ani, nu se mai supun drepturilor de autor, ele "cad" in domeniul public. (http://www.scritube.com/stiinta/drept/DURATA-PROTECTIEI-DREPTULUI-DE432124424.php)
    Asta inseamna ca pot fi folosite fara probleme in orice fel de spoturi?
    Sper ca acestea sa fie ultimele clarificari de care sa am nevoie, si sa nu va mai "stresez" :)

    Cu stima,
    Acelasi Anonim.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua
    1. Legea nu distinge intre utilizari comerciale si necomerciale, asa ca va trebuie autorizatie in ambele cazuri.
    2. Da, cu conditia de a utiliza lucrarea originala si nu vreo prelucrare mai noua, care inca mai e protejata.
    Nu ma stresati, din acest motiv am deschis blogul acesta :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Utilizarea unei compozitii vechi inseamna : inregistrarea compozitiei respective intr-o interpretare noua.
    Nu inseamna ca puteti lua o inregistrare de opera ( cu Verdi de exemplu ) de la Scala din 1998 si sa o puteti folosi pentru ca Verdi a murit in 1901...
    Platiti o inregistare cu opera si o sa o puteti folosi oricand ! 8)

    RăspundețiȘtergere
  10. ghiulamila calin5 iunie 2011 la 15:51

    Daca tatal meu a compus muzica religioasa care se canta de catre multe coruri din Romania , ce trebuie sa fac ca sa obtin drepturi de autor?

    RăspundețiȘtergere
  11. ar trebui ca tatal tau sa inregistreze muzica (sau mostenitorii sau legali daca a decedat intre timp) la UCMR-ADA, si apoi ca inspectorii UCMR-ADA sa poata obtine bani de la biserica ortodoxa, ceea ce ar fi cam greu intrucat nu exista un tarif specific, ca in Germania de exemplu, si biserica ortodoxa este stat in stat.
    dar puteti incerca :)

    RăspundețiȘtergere
  12. buna
    am o pravalie unde e instalat un tv unde nu se asculta muzica,nu sunt memorate programe de muzica. trebuie sa platesc drepturi de autor la UCMR??? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  13. Da, pt 99% din programele TV contin muzica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multa stima, domnule Turcanu ! Cunoasteti cumva actul normativ in care se reglementeaza drepturile autorului unei INREGISTRARI SONORE, folosite la inceputul, in cursul si la sfarsitul unei emisiuni TV ? Multumesc !

      Ștergere